ÎPS Teodosie: „Paștele adevărat este unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfânta Lumină? N-au”

ÎPS Teodosie: „Paștele adevărat este unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfânta Lumină? N-au”
| Foto: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului - Alături de Înaltpreasfințitul Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu este de acord cu propunerea ca ordodocșii să celebreze Paștele în aceeași zi cu catolicii și protestanții.

  1. ÎPS Teodosie a fost întrebat, luni, în timpul unei conferințe de presă, ce părere are despre afirmația fostului ministrul de externe Teodor Baconschi care spune că Paștele ar trebui sărbătorit în aceeași zi cu catolicii și protestanții. 

“Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinesc, se amână o lună ca să fie toate împlinite.

De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni. Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, potrivit news.ro.

Mai mult de atât, Arhiepiscopul Tomisului crede că Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină, iar catolicii și protestanții nu au Sfânta Lumină, doar ortodocșii.

„Dar acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă”, a continuat ÎPS Teodosie, potrivit sursei citate.

Mitropolitul Andrei: "Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru"

Comentând același subiect, Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei a apreciat pozitiv, luni, propunerea ca românii ortodocși să celebreze Învierea Domnului după același calendar ca și țările din Vest.

"Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi”, a spus ÎPS Andrei.

Fostul minsitru de Externe Teodor Baconschi, împreună cu profesorul clujean Adrian Papahagi, au propus un demers prin care să ceară Bisericii Ortodoxe Române ca Paștele ortodox să fie sărbătorit odată cu catolicii sau protestanții.

„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat.

Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia).

Cu toate astea, mergem cu rușii - și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a propus Teodor Baconschi.

Comenteaza