Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care dorește să arate rolul important al Fecioarei în lucrarea mântuirii oamenilor.

Sărbătoarea este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști. La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiției, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc.

Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlinește descoperirea făcută de Maica Domnului: "Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați", scrie crestinortodox.ro.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu hramul "Izvorul Tămăduirii". Aici primește vindecare de o boală grea și împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulțumire o biserică și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul tămăduirii din timpul lui Leon se păstrează și în zilele noastre. Credincioșii care merg la Istanbul se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

De Izvorul Tamaduirii, se sfinţesc apele, slujbă cunoscută sub denumirea de Aghiasma Mică. Termenul "aghiasmă" vine de cuvantul grecesc "aghiasmos", care îşi are originea în cuvântul "aghios"(sfânt). 

Izvorul Tămăduirii. Tradiții de Izvorul Tămăduirii 

Creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, care are loc de Izvorul Tămăduirii, iar preotul îi stropește cu aghiasmă pe toți cei aflați în biserică – pentru a alunga spiritele rele.

Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile, scrie realitatea.net.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.

Potrivit unui obicei din trecut, oamenii care voiau să ştie dacă și cât vor mai trăi aşezau o cană sub un nuc sau soc. Dacă găseau pământ pe fundul cănii, însemna că sfârşitul li se apropie.

Comenteaza