Mari sfinți, mucenici ai lui Hristos, pomeniți astăzi/ Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 10 decembrie

Mari sfinți, mucenici ai lui Hristos, pomeniți astăzi/ Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 10 decembrie

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 10 decembrie. 

Pe data de 10 decembrie 2023, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf. Cei trei au trăit între sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, pe vremea împăratului Maximin Tracul. Acești sfinți îi îmbărbătau pe oameni și să țină de credința creștină și îi tămăduiau de boli.

Aceste lucruri au ajuns la urechile împăratului, care i-a silit să renunțe la Iisus Hristos, însă fiindcă nu au renunțat, sfinții au fost chinuiți, iar mai apoi au primit moarte mucenicească.

Cine au fost Sfinții Mina, Ermoghen și Evgraf

Sfântul Mina era cunoscut pentru învățătura și darul elocinței, astfel, acesta a fost trimis la Alexandria pentru a se ocupa de restabilirea liniștii orașului. Acesta și-a îndeplinit sarcina, însă a ales să-i lase pe creștini să plece, pentru că și el era creștin. Aflând asta, împăratul și-a trimis prefectul, pe Ermoghen, să-l convingă pe Sf. Mina să renunțe la credința creștină. Din cauza faptului că nu s-a supus poruncii primite din partea împăratului, Sfântului Mina i-au fost tăiate picioarele și limba, i-au fost scoși ochii și a fost întemnițat. Cu toate acestea, Domnul Iisus Hristos a fost cel care l-a vindecat de toate.

Astfel, odată ce Ermoghen a văzut toate acestea, a ales să se convertească și el la creștinism, fiind  botezat chiar de către Sfântul Mina, iar mai târziu, a devenit Episcop al Alexandriei. 

Sfinții Mina și Ermoghen au fost supuși la nenumărate chinuri de către împăratul Maximin, însă le-au îndurat pe toate. Văzând toate acestea, Sfântul Evgraf, secretarul și prietenul Sfântului Mina, a mărturisit și el că este creștin, motiv pentru care a fost decapitat. De aceeași pedeapsă au avut parte și Sfinții Mina și Ermoghen. Ulterior, sfintele lor moaște au fost duse în Constantinopol.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf

"Hristos Se naște slăviți-L, Hristos din ceruri întâmpinați-L; Hristos pe pământ, înălțați-vă; cântați Domnului tot pământul și cu veselie lăudați-L popoare, că S-a preaslăvit!

Fiind împodobiți cu Cununile Măririi și stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu și umplându-vă de Dumnezeiască Lumină, mucenicilor, izbăviți de întunecimea patimilor pe cei ce săvârșesc cu dragoste Sfântă pomenirea voastră, cea de lumină purtătoare.

Iubind Strălucirea Dumnezeiască și dorind după Frumusețea lui Dumnezeu, ați lepădat desfătările vieții și toată stăpânirea cea strălucitoare și prin moarte ați aflat Viața Cea Nesfârșită, mucenicilor.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Înflăcărându-se de râvnă Dumnezeiască au stins focul necredinței în Dumnezeu și s-au arătat întru credință sfeșnice strălucitoare, umplând pe toți de lumina dreptei cinstiri de Dumnezeu, Sfinții Mucenici Evgraf și Mina, cei mari la suflet.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Roagă-te neîncetat, Fecioară fără de prihană, Domnului și Stăpânului, pe Care L-ai Întrupat din sângiuirile tale, unindu-Se cu noi, ca să se izbăvească robii tăi de sub stăpânirea patimilor, Preacurată".

Comenteaza