Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus. Ce NU trebuie să faci niciodată în această zi

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus. Ce NU trebuie să faci niciodată în această zi

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos.

Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Potrivit tradițiilor populare, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi.

De asemenea, a patra zi a Săptămânii Patimilor este cea în care se amintește momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință, în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.

Vânzarea facută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiţie a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptâmanii în care creştinii trebuie sa postească de-a lungul întregului an, potrivit crestinortodox.ro.

Săptămâna de dinaintea Învierii lui Iisus reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși. În Săptămâna Mare preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. De asemenea, caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

Se spune că Miercurea Mare nu trebuie să te găsească supărat sau certat cu nimeni, pentru că așa îți va merge tot anul. De asemenea, nu este bine să înjuri sau să ai gânduri necurate. Curățenia dinainte de Paște trebuie să fie atât trupească, cât și sufletească.

În Miercurea Mare credincioșii au voie să sape, să cureţe pomii. La finalul acestei zile toți membrii familiei ajută la treburile gospodărești, potrivit tradiției. În Miercurea Mare nu se spală rufe.

Comenteaza