Mitropolitul Andreicuţ propune o sărbătoare patronală a Clujului. Răspunsul Primăriei + SONDAJ

Mitropolitul Andreicuţ propune o sărbătoare patronală a Clujului. Răspunsul Primăriei + SONDAJ
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, va propune Consiliului Local Cluj-Napoca şi Primăriei ca sărbătoarea de Buna Vestire, din 25 martie, când este şi hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, să devină sărbătoarea patronală a oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

IPS Andrei Andreicuţ a declarat, marţi, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, după citirea mesajului de Paşti adresat credincioşilor, că Buna Vestire este o sărbătoare mare, comună tuturor confesiunilor creştine.

"Dorim ca sărbătoarea Bunei Vestiri, 25 martie, care este şi hramul Mitropoliei Clujului, să devină sărbătoarea patronală a Clujului, adică să fie sărbătoarea în care Clujul îşi organizează festivităţile legate de cetate. Sărbătoarea Bunei Vestiri, pe lângă faptul că este o sărbătoare mare, este şi comună tuturor confesiunilor creştine, şi ortodocşii, şi catolicii, şi protestanţii au cuvenita receptivitate a sărbătorii respective. După Paşte, vom trimite o solicitare scrisă către Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca şi le vom propune ca sărbătoarea patronală a Clujului să devină Buna Vestire", a spus IPS Andrei.

Potrivit acestuia, pentru Cluj-Napoca, Buna Vestire este un motiv special de bucurie pentru că, în 25 martie 2006, era întronizat de către Patriarhul Teoctist mitropolitul Bartolomeu Anania, iar tot în 25 martie, însă în 2011, PF Patriarh Daniel, după decesul IPS Bartolomeu, l-a instalat pe IPS Andrei în funcţia de mitropolit.

"Tot în 25 martie, dar în 2012, de Buna Vestire s-a pus piatra de temelie pentru aşezământul social de pe Calea Turzii, unde s-a construit un campus teologic", a subliniat înaltul prelat ortodox.

Mitropolitul Clujului a explicat că Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va lua în pântece şi-L va naşte pe Hristos.

"Este ziua în care s-a zămislit dumnezeiescul Prunc în pântecele Sfintei Fecioare, prin puterea Sfântului Duh. De aceea, în Apus, acest praznic era numit şi Sărbătoarea Zămislirii Domnului", a spus el.

Cluj-Napoca nu are o zi a oraşului ci, începând din 2011, se sărbătoresc "Zilele municipiului", care au loc anual, în ultima săptămână a lunii mai. Această perioadă a fost aleasă în urma unui mini-referendum în rândul clujenilor.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că o astfel de propunere, precum cea formulată de IPS Andrei, trebuie supusă dezbaterii Consiliului Local.

"O astfel de propunere necesită o etapă de consultare în Consiliul Local Cluj-Napoca, în plenul acestuia. Probabil, ar fi nevoie şi de o consultare publică, în cadrul căreia toate persoanele care au un cuvânt de spus pot să vină cu argumente. În final, o astfel de sărbătoare trebuie asumată de Consiliul Local Cluj-Napoca şi trebuie să îmbrace forma unei hotărâri a deliberativului local", a spus Buzatu.

ziuadecj.ro vă invită la sondaj. Sunteţi de acord cu propunerea Mitropolitului Andrei?

 

Etichete
Comenteaza