Moaște ale Cardinalului Iuliu Hossu, duse de la Cluj la Bistrița

Moaște ale Cardinalului Iuliu Hossu, duse de la Cluj la Bistrița

Relicve ale Fericitului Iuliu Hossu au fost încredințate, duminică, Parohiei Greco-Catolice Buna Vestire din Bistrița de Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla. Acesta a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu preoţii parohiei.

Prototopul Ioan Frișan a declarat că orice credincios, indiferent de confesiune, poate beneficia de ”harul lui Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Iuliu Hossu”, conform Timp Online. ”Oamenii pot veni aici în biserica noastră în fiecare zi de dimineață și după-amiază când avem program de rugăciune și e deschisă biserica, oricine e binevenit”.

Relicvariul cu moaşte adus duminică de Florentin Crihălmeanu este însoţit şi de un atestat care confirmă că aceste fragmente de os aparţin Fericitului episcop martir. Documentul poartă semnătura Postulatorului cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri din România, preotul Vasile Man.

Fărâmele de os ale Cardinalului Hossu rămân permanent în această biserică, la dispoziţia credincioşilor bistriţeni, spre venerare. Duminică a fost binecuvântată și placa inscripţionată cu numele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu depusă la baza statuii care-l înfăţişează binecuvântând şi care aminteşte de prezenţa spirituală a marelui arhiereu pe aceste meleaguri, precum şi de aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Iuliu Hossu a păstorit cu dragoste părintească Eparhia de Gherla încă din anul 1917, devenită, din 1930, de Cluj-Gherla. În 1948, cardinalul a fost închis pentru credinţă. În urmă cu un an, la Bistrița a avut loc binecuvântarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu – un monument înalt de 2,70 m, amplasat în fața bisericii Buna Vestire.

Comenteaza