Moșii de vară, sărbătoarea de dinaintea Rusaliilor. Obiceiuri și superstiții

Moșii de vară, sărbătoarea de dinaintea Rusaliilor. Obiceiuri și superstiții
Moșii de vară sau Sâmbăta Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare închinată pomenirii morților. Se spune căsufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbătă Rusaliilor.

Moşii de vară, ţinuţi în sâmbăta Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor. Înainte se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene Moşii de vară încep încă în dimineaţă sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru ca spiritele rele să ocolească gospodaria.

În popor se crede că teiul sfințit poate vindeca surzenia.Potrivit calendarulortodox.ro, se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos.

O tradiție veche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți ca să nu se abată asupra ta pierderi, iar dacă oamenii scot apă din fântănă de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți.

În această zi se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă.

Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților, iar dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi. Ce se împarte azi trebuie să fie nou și proaspăt.

 

sursa: realitatea.net

 

 

Comenteaza