Papa Francisc a invitat oameni de ştiinţă la Vatican pentru a discuta despre Big Bang

Papa Francisc a invitat oameni de ştiinţă la Vatican pentru a discuta despre Big Bang
În 2014, Papa Francisc declara că Dumnezeu nu este "un magician cu o baghetă magică" și că evoluția și teoria Big Bang-ului sunt reale.

Astrofizicieni și alți experți sunt invitaţi la Vatican pentru a discuta despre găurile negre, undele gravitationale și singularitățile spațiu-timp.

Conferința vine ca o acceptare din partea bisericii a ideii că teoriile științifice sunt reale și nu se opun neapărat doctrinei teologice.

Potrivit The Independent, Papa Francisc a declarat în 2014, că Dumnezeu nu este "un magician cu baghetă magică" și că evoluția și teoria Big Bang sunt reale.

Ceremonia care va fi ţinută în onoarea Monsignorului George Lemaître, cosmologul iezuit târziu, considerat unul dintre părinții ideii că la originea universului se află o explozie gigantică, este onorat la Observatorul Vaticanului, fondat de Papa Leon al XIII-lea în 1891, pentru a corecta idea conform căreia Biserica Romano-Catolică este ostilă științei. 

În 1927, Lemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial" sau „Oul Cosmic". El a fost primul care a explicat că retragerea galaxiilor îndepărtate a fost rezultatul expansiunii universului, rezultatul obținut prin rezolvarea ecuațiilor din teoria relativității generale a lui Einstein.

"El a înțeles că, privind înapoi în timp, universul trebuie să fi fost, inițial, într-o stare de densitate energetică ridicată, comprimat într-un punct, un atom original de la care a început totul", se arată într-un comunicat de presă al Observatorului.

Șeful Observatorului Vaticanului, fratele iezuit Guy Consolmagno, spune că cercetările făcute de Lemaître demonstrează că poți, în acelaşi timp, să crezi şi în Dumnezeu, dar și în teoria Big Bang-ului.

"Însuși Lemaître a fost foarte atent să le amintească oamenilor - inclusiv Papei Pius al XII-lea - că actul creativ al lui Dumnezeu nu este ceva care s-a întâmplat acum 13,8 miliarde de ani, ci este ceva ce se întâmplă continuu", a declarat, luni, Consolmagno.

Considerând doar că Dumnezeu a creat Big Bang-ul înseamnă că "a-l reduce pe Dumnezeu la un zeu al naturii, un fel de Jupiter aruncând fulgere. Nu acesta este Dumnezeul în care cred creștinii", a spus el.

Creștinii, a mai adăugat el, cred într-un Dumnezeu supranatural creator al universului, în timp ce "știința ne spune cum a făcut-o".

 

Comenteaza