Papa Francisc cere interzicerea mamelor surogat: "Este o practică deplorabilă"

Papa Francisc cere interzicerea mamelor surogat: "Este o practică deplorabilă"

Papa Francisc cere interzicerea la nivel mondial a conceperii copiilor prin intermediul mamelor surogat, calificând această practică drept "deplorabilă" şi o încălcare gravă a demnităţii femeii şi a copilului.

"Consider deplorabilă practica aşa-numitei maternităţi surogat, care reprezintă o încălcare gravă a demnităţii femeii şi a copilului, bazată pe exploatarea situaţiilor de nevoi materiale ale mamei", a spus, luni, Papa Francisc. "În consecinţă, îmi exprim speranţa pentru un efort al comunităţii internaţionale de a interzice această practică în mod universal", a adăugat suveranul pontif, conform Reuters.

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a făcut aceste afirmaţii într-un discurs de 45 de minute adresat diplomaţilor acreditaţi la Vatican, văzut adesea ca fiind discursul său despre "starea lumii".

Comentariile Papei Francisc sunt susceptibile de a stârni reacţii negative din partea grupurilor pro-LGBT+, deoarece maternitatea surogat este adesea folosită de partenerii homosexuali sau de lesbiene care doresc să aibă copii.

Totuşi, aceste comentarii ale papei urmează deciziei sale istorice de a permite preoţilor să binecuvânteze cuplurile de acelaşi sex.

Există puţine statistici cu privire la numărul de copii născuţi prin intermediul mamelor surogat. Din cauza preocupărilor etice, practica este ilegală în multe ţări din lume, precum şi în unele state americane. Criticii practicii avertizează asupra potenţialului de "prejudecată a sărăciei" la adresa femeilor care devin mame surogat din cauza nevoilor financiare.

Dar interesul continuă să crească, pe măsură ce tot mai multe femei aleg să amâne sarcina până mai târziu în viaţă, când fertilitatea scade, şi pe măsură ce tot mai multe cupluri de acelaşi sex caută modalităţi de a întemeia o familie atunci când nu pot concepe singure.

În Italia, ţara care înconjoară Vaticanul, maternitatea surogat este ilegală, iar coaliţia de dreapta a premierului Giorgia Meloni, aflată la guvernare, promovează în parlament o lege care ar extinde interdicţia existentă pentru a pedepsi cuplurile care merg în străinătate pentru a efectua procedura.

Comenteaza