Papa Francisc consideră că celibatul pentru preoţi poate fi reconsiderat

Papa Francisc consideră că celibatul pentru preoţi poate fi reconsiderat

Papei i s-a cerut de ani de zile, în repetate rânduri, de către diverse cercuri, să ridice sau să relaxeze cerinţele de celibat pentru preoţi.

Papa Francisc îşi poate imagina în principiu abolirea celibatului pentru preoţi, după cum a afirmat într-un interviu pentru site-ul argentinian de ştiri Infobae publicat vineri.

''Nu există nicio contradicţie în faptul că un preot se poate căsători'', a spus şeful Vaticanului, amintind că în Biserica Catolică Orientală bărbaţii căsătoriţi pot fi preoţi, relatează DPA.

De ani de zile papei i s-a cerut în repetate rânduri de către diverse cercuri să ridice sau să relaxeze cerinţele de celibat pentru preoţi.

Abia vineri, delegaţii Adunării sinodale germane pentru reforma Bisericii Catolice au adoptat un text în care se cere o deschidere în ceea ce priveşte celibatul. Papei urmează să i se ceară să examineze viitorul celibatului obligatoriu.

Întrebat de Infobae dacă celibatul ar putea fi reconsiderat, Francisc a răspuns că da. Celibatul în Biserica occidentală este "o interdicţie temporară... Nu este veşnică, precum hirotonirea în preoţie", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Şi cum celibatul este o disciplină, poate fi deci reconsiderat, a spus Francisc. Cu toate acestea, el se îndoieşte că mai mulţi bărbaţi ar prefera preoţia dacă li s-ar permite să fie căsătoriţi în acelaşi timp, conform interviului acordat cu ocazia împlinirii a zece ani de pontificat, la 13 martie.

Potrivit presei, papa a declarat la jumătatea lunii februarie că doreşte să păstreze celibatul. Cu ajutorul unor "prietenii adevărate între preoţi" este posibil să se trăiască celibatul, a spus el.

Comenteaza