Pe 14 octombrie se sărbătoreşte Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pe 14 octombrie se sărbătoreşte Sfânta Cuvioasă Parascheva
Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva sau Sfânta Vineri, cum mai este cunoscută în popor, din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români. Sute de mii de credincioşi vin să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare". Cei care ajung la „Cuvioasa" - aşa cum o numesc prietenii ei - o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii. Iar Sfânta îl ascultă pe fiecare în parte şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă. Minunile Cuvioasei sunt nenumărate. Multe sunt cunoscute din povestirile celor care le-au primit, dar multe au rămas în taina celor care le-au trăit.

Sfânta Parascheva s-a născut într-un sat al Traciei, numit şi din vechime şi acum Epivata, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-şi dăruiască hainele sale săracilor.

După o vreme se retrage în pustie, iar apoi se îndreaptă spre ţinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde rămâne cinci ani. După un timp plecă spre Ţara Sfântă, în dorinţa de a-şi petrece restul vieţii acolo. După ce a vazut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: "Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fară să spună cuiva cine este şi de unde vine şi acolo si-a dat sufletul.

În această zi, în gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.

Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede şi, aşa cum arată această zi, aşa vor arăta toate sărbătorile din an.

Sfânta Parascheva de la Iași se bucură la noi în țară de un cult deosebit și este extrem de apreciată de credincioși pentru minunile sale. Credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.

 

Comenteaza