Pe ce se duc banii bisericii. Arhiepiscopia Clujului, bilanț 2019 și planuri pentru 2020

Pe ce se duc banii bisericii. Arhiepiscopia Clujului, bilanț 2019 și planuri pentru 2020
| Foto: Mitropolia Clujului

În cadrul adunării eparhiale sub preşedinţia mitropolitului Andrei s-au prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din 2019 precum și proiectele pentru 2020.

Iată cum se prezintă bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate. 

Misiunea în rândul tinerilor:    

  • Anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar Ioan Bunea Sângeorz Băi, la Nicula, Mărişel, Vișagu sau Bobota, 35 de tabere pentru copii, tineri sau familii cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenţiei consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar şi pentru 50 de români din Ucraina, la care au participat 2.300 de copii și de tineri. Se adaugă tabăra internațională de lucru româno-germană, de la Mănăstirea Piatra Fântânele, unde 35 de tineri au lucrat pe șantierul viitorului cămin pentru cei 30 de copii, pe care maicile îi au în grijă în timpul anului școlar.
        
  • Au fost continuate lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare de 103.000 de lei, la care se adaugă bursele și premiile de 110.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate:
 
Arhiepiscopia Clujului are în derulare 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut 16.000 de persoane. Au fost derulate patru campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Anul trecut au fost deschise:

- în cadrul Parohiei Sfânta Treime din Cluj: cantina socială Sfântul Ioan cel Milostiv și casa de oaspeți Sfântul Ilie
- în localitatea Gledin a fost inaugurat centrul rezidențial pentru vârstnici Sfânta Ana, iar parohia Mociu I a finalizat lucrările de construcție la o casă socială pentru o familie nevoiașă din localitate.

În 2019 au fost acordate ajutoare financiare de 707.630 lei: din fondul Filantropia, suma 109.490 de lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia milei pentru săraci” sumele de 260.935 de lei şi de 191.350 lei, rezultate în urma colectei organizate în Postul Crăciunului şi suma de 85.855 de lei, în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe.

A fost organizată o colectă specială pentru reconstrucția casei parohiale din Beliș, care a fost distrusă într-un incendiu, în urma căreia s-au strâns 60.000 lei. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 496.680 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

În 2019, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 39 de biserici.

Proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2020:

-    continuarea lucrărilor la mozaicul din catedrală
-    continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social Sfântul Apostol Andrei din Cluj
-    finalizarea lucrărilor la centrul de tineret din Câmpeneşti
-    demararea lucrărilor la căminul de bătrâni din Făget
-    deschiderea unuicentru de îngrijiri paliative la Bistrița
-    deschiderea centrului de servicii sociale de la Cojocna și începerea cursurilor pentru clasa pregătitoare din cadrul școlii primare ortodoxe Grigore Pletosu din Bistrița 

Comenteaza