Pelerinaj cu moaştele Fericitului Vladimir Ghika

Pelerinaj cu moaştele Fericitului Vladimir Ghika
Relicva Fericitului Vladimir Ghika a fost adusă în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti.

După un scurt popas la Catedrala episcopală din Cluj-Napoca, urmat de pelerinajul la Sângeorz-Băi, Maieru şi Bistriţa, în 17 martie, moaştele Fericitului Vladimir Ghika vor fi venerate la Cluj-Napoca, în capela „Sântul Iosif" din Catedrala în construcţie a „Martirilor şi Mărturisitorilor sec. XX", din Piaţa Cipariu, marţi 18 martie 2014, sosirea fiind prevăzută în jurul orei 17.00.

Programul în capelă va începe la 17.30, prin rugăciunea „Calea Crucii" şi va continua cu alte oficii, până miercuri, 19 martie - zi ce coincide şi cu hramul capelei „Sf. Iosif". Momentul central al programului Sărbătorii „Sf. Iosif", va fi Sfânta Liturghie Arhierească celebrată, de la ora 9.00, de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi preoţii Parohiei „Andrei Mureşanu" afiliată capelei, pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.

În după-masa zilei de 19 martie, racla va pleca spre Beclean, de unde va ajunge la Dej, în 20 martie şi la Gherla, în 21 martie, revenind la Cluj sâmbătă, 22 martie, de data aceasta în Catedrala „Schimbarea la Faţă". Pelerinajul cu moaştele Fericitului Vladimir se va încheia luni, 24 martie 2014, ora 11.00, când pr. Dan împreună cu racla purtând moaştele Fericitului Vladimir Ghika, vor porni spre Bucureşti.

Vladimir Ghika, preot romano-catolic și principe român, născut la Istambul (Turcia) la 25 decembrie 1873, a fost ucis din ură față de credință la București, la 16 mai 1954. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din București în timp ce ieșea din casa unui bolnav căruia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete și torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, a încetat din viață în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Circa 10.000 de credincioși, preoţi şi persoane consacrate au participat, în 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemnă a beatificării Monseniorului Vladimir Ghika, celebrată la București, în Pavilionul Central al Romexpo. Celebrarea a fost prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti, în prezenţa episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, precum și a altor numeroşi episcopi din străinătate.

Monseniorul Vladimir Ghika este cel de-al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat Fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. De asemenea, a fost aprobată şi în scurt timp va avea loc beatificarea Episcopului de Iaşi, Anton Durcovici, mort martir la închisoarea din Sighetu Marmaţiei, în 1951.

 

 

Comenteaza