Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Pelerinajul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează Pelerinajul eparhial din 14-15 august 2021, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

Prima parte a celebrărilor dedicate Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului sunt programate în seara de sâmbătă, 14 august. Începând de la ora 18.00, în aer liber, la  altarul amenajat în curtea spațioasă a locașului monahal (de pe str. Romul Ladea, nr. 6), se va celebra slujba Vecerniei, urmată de Paraclisul Maicii Domnului și, la final, un moment de rugăciune animat de tineri.

Duminică, 15 august – în ziua în care Biserica, atât de rit latin cât și de rit bizantin, sărbătorește Adormirea Maicii Domnului și ridicarea ei cu trupul și cu sufletul la Cer –, pelerini din toate protopopiatele sunt așteptați în acest unic Sanctuar Arhiepiscopal Major, dedicat Maicii Preacurate, din Eparhia de Cluj-Gherla. Sfânta Liturghie Arhierească solemnă va fi celebrată, la altarul din curtea Mănăstirii, de la ora 10.30, de către Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

Tradiția pelerinajelor la Mănăstirile greco-catolice în marile sărbători dedicate Preasfintei Fecioare Maria a început cu mult timp înainte de anul 1948. An de an, zeci de mii de credincioși din întreaga Transilvanie, și nu numai, se reuneau în jurul marelui Arhiereu Iuliu Hossu – acum Fericit episcop martir –, la Mănăstirea de la Nicula, unde, ca urmare a decretelor emise de-a lungul timpului de către doi Suverani Pontifi (în anul 1767 – Sf. Papă Clemente al XIII-lea  și, la 19 octombrie 1928, Papa Pius al XI-lea), dacă îndeplineau condițiile prevăzute, puteau obține darul indulgenței plenare (un mare har acordat de Biserică prin care sunt șterse, vindecate, urmele păcatelor deja spovedite).

Începând din acest an, 2021, prin decretul Preafericitului Părinte Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice – de ridicare a Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, „întru întărirea evlaviei față de Preacurata Fecioară Maria în Biserica noastră” –, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului poate fi obținut același dar, al indulgenței plenare, de către orice credincios care, „în spirit de pocăință” va participa la sărbătorile dedicate Preasfintei Fecioare Maria din timpul anului liturgic și va îndeplini condițiile: „căință pentru păcate, Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtășanie și recitarea de rugăciuni după intențiile Sfântului Părinte Papa: Crezul, Tatăl Nostru, Născătoare de Dumnezeu, Mărire Tatălui...”.

Motivul acordării acestui privilegiu deosebit este faptul că, în 2021, Congregația Surorilor Maicii Domnului sărbătorește 100 de ani de existență. Acest ordin călugăresc greco-catolic, născut cu misiunea de “a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie”, a fost fondat la Blaj, în anul 1921, de către Mitropolitul Vasile Suciu.

Invitația Preasfințitului Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, cu ocazia organizării Pelerinajului Eparhial, din 15 august 2021, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca:  

„Dintotdeauna, mănăstirile au fost căutate. Știm cu toții cât de importante erau pentru Episcopii Bisericii Române Unite mănăstirile, ce a însemnat Nicula, ce a însemnat Bixadul… Episcopii noștri, în special Fericitul Cardinal Iuliu Hossu era în mod constant prezent la Nicula. Noi, astăzi, ca Biserică, nu putem fi prezenți în mod fizic la rugăciunile din cadrul Mănăstirii de la Nicula. Dar aceasta nu ne împiedică să căutăm aceeași logică spirituală în realitățile pe care le avem, mai mult, suntem datori, suntem obligați să o facem. Fapt pentru care, fără a abandona mănăstirea de la Nicula, unde nu putem merge, trebuie să privim la realitățile frumoase pe care Dumnezeu le-a pus în viața noastră și să retrăim «spiritul de la Nicula» în mănăstirile pe care le avem în prezent.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza