Peste 2000 de credincioşi la deschiderea Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic GALERIE FOTO

Peste 2000 de credincioşi la deschiderea Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic GALERIE FOTO
2000 de tineri, 100 de preoţi, zeci de persoane consacrate din întreaga ţară şi grupuri din Franţa, Italia, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova au participat miercuri la deschiderea oficială a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic (INTC) 2015.

Reprezentanţi ai eparhiilor şi diecezelor prezente, cu flori în mâini, urmând semnul de biruinţă al Crucii lui Hristos, împreună cu Episcopii lor, au intrat în procesiune pe platoul din curtea Episcopiei unde se află podiumul central al INTC 2015. La momentul deschiderii oficiale au participat Ierarhii PS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, gazda evenimentului.

Întâlnirea a început cu rugăciunea "Tatăl nostru", după care PS Florentin a dat binecuvântarea arhierească. În continuare s-a citit mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru INTC 2015, semnat de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctităţii Sale, prin care „Sfântul Părinte Papa Francisc îşi îndreaptă gândul său cordial şi afectuos, exprimând apropierea sa faţă de această iniţiativă şi-i invită pe dragii tineri să facă să transpară prietenia cu Isus prin atitudinea şi modul lor de a se comporta, să se gândească mereu că sunt mici mlădiţe ataşate viţei de vie care este Isus şi să simtă curgerea sevei vitale a Spiritului Sfânt şi să aducă roadă multă, să fie curajoşi, răbdători, smeriţi, capabili să împărtăşească dar şi să se diferenţieze, să se bucure cu cei care se bucură şi să plângă cu cei care plâng, să răspundă răului cu bine, şi aşa să fie vestitori credibili ai Evangheliei".

După acest moment pe scenă a urcat Pr. Iustin Tira, vicar al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, care a transmis tinerilor un mesaj din partea Înalt Preasfinţiei Sale Andrei Andreicul. PS Virgil a transmis apoi tinerilor mesajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, cărora le-a reamintit că „astăzi (miercuri, n.r.), aici şi acum, Isus v-a chemat şi v-a chemat în special pe voi, tinerii. V-a chemat pentru a căuta şi a găsi fericirea".

După un moment de armonie cu Corul Angeli, care a cântat refrenul imnului INTC 2015,  reprezentaţii autorităţilor locale şi centrale s-au adresat tinerilor. Astfel, Gheorghe Ioan Vuşcan, prefectul Clujului, le-a transmis tinerilor un scurt mesaj, fiind urmat de purtătorul cheilor oraşului, Emil Boc, care a mulţumit pentru alegerea municipiului ca loc de organizare al evenimentului.

„Anul acesta singurul oraş din Uniunea Europeană care are şansa de a avea acest statut este municipiul Cluj-Napoca. Clujul este un oraş multicultural, un loc unde se întâlnesc diverse religii, universităţi, locul unde toţi suntem diferiţi şi toţi suntem împreună. Este un loc în care vrem ca şi dvs. să vă întoarceţi ca şi studenţi, un loc în care, împreună cu Dumnezeu să mergeţi pe drumul bun. Vă doresc să petreceţi clipe frumoase în Capitala Căutătorilor de fericire, şi să vă întoarceţi cu mare drag aici unde sunteţi primiţi din suflet, în mun. Cluj-Napoca", a declarat el. 

Scurte mesaje de susţinere au transmis şi Vakar Istvan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babes Bolyai şi Vlad Pop, preşedintele Federaţiei Share.

Ultimul cuvânt l-a avut PS Florentin Crihălmeanu, care le-a prezentat tema ediţiei: căutarea fericirii.

„Iubiţi tineri, tocmai datorită prezenţei voastre aici la Cluj, Capitala Transilvaniei devine, în perioada 22-26 iulie, o întreită capitală, este Capitala Europeană a Tineretului, Capitala Tinerilor Catolici, dar, având în vedere moto-ul propus de Sfântul Părinte, Papa Francisc, pentru acest an şi ales pentru Întâlnirea noastră Naţională, putem afirma că este şi Capitala «căutătorilor de fericire», deci voi sunteţi căutătorii de fericire în aceste zile. Dar ne întrebăm unde şi cum să căutăm fericirea, care este adevărata fericire? Oare putem fi fericiţi în Biserica şi lumea de astăzi? Iată câteva din întrebările asupra căroravom putea reflecta şi căuta răspunsuri potrivite în aceste zile. De asemenea, vom încerca să împletim viaţa spirituală cu cea culturală. Rugăciunea cu distracţia, apropierea de Dumnezeu cu apropierea de prieteni", a afirmat el.

Prima zi a INTC 2015 s-a încheiat prin Festivalul tinerilor: Grupul ASTRU din Gherla, coordonat de pr. Edmund Dujardi, a susţinut un concert folk, iar tinerii din Mişcarea Focolarelor au prezentat o scenetă. A urmat programul de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul maghiar de dansuri Ordogtergye, Ansamblul Mărţişorul şi interpreta Sava Negreanu Brudaşcu.

Comenteaza