Postul Paștelui 2020. Când începe şi ce nu ai voie să faci/Lăsata secului de brânză

Postul Paștelui 2020. Când începe şi ce nu ai voie să faci/Lăsata secului de brânză

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Pe 1 martie, se lasă sec de brânză.

Postul Catolic a început luni, 24 februarie, iar Paștele Catolic este sărbătorit pe 12 aprilie.

Paștele ortodox va fi sărbătorit, în acest an, de credincioșii ortodocși, pe 19 aprilie, iar Postul Paștelui începe luni, 2 martie.

Pe 1 martie, se lasă sec de brânză. Lăsata Secului are două etape, în calendarul bisericesc, care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Infricoșătoarei Judecăți, în acest an, pe 23 februarie, după care timp de încă o săptămână creștinii au mai avut voie să consume brânză și lactate și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (1 martie) – când se lasă sec de brânză.

Așa cum bine se știe, postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată perioada Postului Paștelui, începând de luni, 2 martie și până pe 18 aprilie, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai).

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

 

Comenteaza