Foto Povestea Catedralei greco-catolice din Piața Cipariu. Visul cui a fost

Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, va fi înscăunat sâmbătă, la Catedrala greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, din municipiul Cluj-Napoca.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit reprezentanților Episcopiei de Cluj-Gherla, viitoarea catedrală greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca s-a conturat, mai întâi, ca vis al Cardinalului Iuliu Hossu, acum fericit episcop martir (deoarece în anii dinainte de 1948 Catedrala episcopală „Schimbarea la Față" a Eparhiei de Cluj-Gherla era neîncăpătoare), apoi, de-a lungul a peste 40 de ani, a rămas, ca vis de libertate al mărturisitorilor credinței în catacombe sub regimul comunist.

Construirea sfântului locaș a început după ieșirea la lumină, din 1989, a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Piatra de temelie a edificiului din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a fost binecuvântată, la 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfințitul George Guțiu, pe atunci Episcop de Cluj-Gherla. 

După începutul lucrărilor a urmat o întrerupere de câțiva ani. Mai târziu, în anul 2007, când la cârma Eparhiei se afla Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, construcția a fost dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea" ca simbol al apărării credinței din secolul al XX-lea și al unității creștine. 

Clădirea a început să fie plină de viață și să se înalțe, odată cu binecuvântarea capelei „Sf. Iosif" de la demisol (18 martie 2007) unde a fost arondată Parohia clujeană „Andrei Mureșanu". Treptat, au fost amenajate și date în folosință numeroase spații: Aula de conferințe „Cardinal Iuliu Hossu", Librăria „Viața Creștină", aici se află birouri ale Asociației „Caritas Eparhial", săli de cateheză și sediul Asociației Studenților Români Uniți (ASTRU). 

În complexul catedral s-au desfășurat, în timp, activități rodnice de spiritualitate, caritate și cultură. Lucrările au avansat, iar, la 15 octombrie 2015, Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de atunci, a binecuvântat cupola și crucea de pe cupola Catedralei. 

În 12 mai 2011, a fost așezat în cripta de la demisolul acestei catedrale Înaltpreasfințitul George Guțiu, Arhiepiscop ad personam, Eparh de Cluj-Gherla (1990-2002) și mărturisitor al credinței. La 16 ianuarie 2021, a fost depus în aceeași criptă, în așteptarea Învierii, Preasfințitul Episcop Florentin Crihălmeanu, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla (2002-2021).

Din Casa Tatălui ceresc, vrednicii Ierarhi ai Eparhiei de Cluj-Gherla veghează acum în rugăciune de mijlocire pentru noul început în viața acestei Eparhii prin Înscăunarea noului Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian POP. 

Ceremonia de Înscăunare se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021 în fața Catedralei dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea", construcție - simbol al credinței transmise de-a lungul multor generații de mărturisitori creștini. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza