Foto Rectorul UBB Cluj laudă Catedrala Mântuirii Neamului. "Nu jignește pe nimeni și nu este ridicată împotriva nimănui"

Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, care ocupă în paralel și poziția de președinte al Academiei Române, a declarat că, în contextul Centenarului Marii Uniri, construcţia Catedralei Mântuirii Neamului "preamăreşte Ortodoxia" şi "ne aşază în rând cu lumea".

Potrivit istoricului din fruntea Universităţii Babeş-Bolyai şi a Academiei, "românii sunt astăzi, conform canoanelor Marii Biserici aflate încă în vigoare, al doilea popor ortodox ca mărime din lume, după poporul rus".

Istoricul Ioan-Aurel Pop declară, într-un interviu acordat publicaţiei Lumina, că ridicarea catedralei este modul ideal prin care Centenarul Unirii capătă sens: "La un secol de la Marea Unire, la aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie (în 1925) şi la aproape un secol şi jumătate de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, construirea Catedralei Naţionale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuşi (cum ar fi spus Nicolae Bălcescu) şi ne aşază în rând cu lumea", transmite Mediafax.

"Catedrala nu jignește pe nimeni și nu este ridicată împotriva nimănui! Catedrala este pentru noi toți și înseamnă numai iubire și bunătate, îndreptate deopotrivă către Dumnezeu și către oameni. Catedrala noastră preamărește Ortodoxia, în sensul de „dreaptă credință” în Dumnezeu, dar îi recunoaște pe toți fiii acestui ­neam, indiferent de felul în care se roagă Domnului, și-i cheamă să fie laolaltă", spune rectorul UBB

"Planul Domnului a fost acesta: să izbutim marea lucrare în Anul Centenarului Marii Uniri, ca să putem, peste alte centenare de la înfăptuirea actului sublim din 1918, să dovedim vrednicia unui popor creştin situat la Dunăre şi în Carpaţi. Noi, românii, suntem nărăviţi să ne autoflagelăm şi să ne nimicicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie aşa, să ne pierdem cumpătul şi ne conduce şi spre gesturi de glorie", mai afirmă Ioan-Aurel Pop.

În interviul acordat ziarului Patriarhiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop răspunde şi criticilor proiectului şi spune că oricine pune în opoziţie catedrala faţă de alte instituţii publice nu este creştin:

"Cei care contrapun catedrala altor construcţii (instituţii) nu sunt creştini şi nu ştiu că cea mai înaltă şcoală şi cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odras­lelor umane de ignoranţa minţii (întunecimea) şi de bolile trupeşti (suferinţa fizică) nu se face numai în şcolile instituţionalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci şi în biserici. Chiar şi filosofii greci precreştini ştiau că vindecarea trupului fără lucrarea asupra sufletului este înşelătoare, neputincioasă şi sortită eşecului. Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici. Iar neştiinţa de carte, abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali peste mări şi ţări nu se datorează prea multor biserici şi nici credinţei prea arzătoare", declară preşedintele Academiei Române.

-->     CITIŢI AICI INTERVIUL INTEGRAL    <--

Câţi bani a "înghiţit" până acum Catedrala Mântuirii Neamului

În acest moment, Catedrala este finalizată în proporţie de 95%, în stadiul „la roşu”, spun reprezentanţii Patriarhiei Române, care adaugă că, până în prezent, pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost cheltutită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA. 

Reprezentanţii Patriarhiei Române spun că un procent de aproximativ 25% din sumă provine din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în baza prevederilor unor acte normative.

În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”.

„Cu banii existenţi (104 milioane lei primiţi la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistenţă a «catedralei la roşu», ferestrele şi uşile montate, acoperişul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spaţiul liturgic exterior şi dependinţele asimilate”, mai declară reprezentanţii BOR.

Comenteaza