Săptămâna Patimilor | Trădarea lui Isus. Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare

Săptămâna Patimilor | Trădarea lui Isus. Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare

În Săptămâna Mare și fiecare zi care precede Învierea Domnului este plină de semnificații pentru creștini.

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-l ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca mai târziu miercuri să fie declarată zi de post. Alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca “harţi” în calendarul ortodox.

Tradiţia spune că aceia care în Miercurea Mare ţin post negru vor fi protejaţi de boli, de Sfânta Miercure, pe parcursul anului. Până în Miercurea Mare este permisă munca la câmp. Apoi, din această zi, se spune că bărbaţii trebuie trebuie să stea pe lângă casă să-şi ajute nevestele la treburile gospodăreşti, potrivit traditiisibiene.ro.

În Miercurea Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui Simeon Leprosul din Betania. În această zi, în mediul rural se păstrează interdicţia ca femeile să nu toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să "întoarcă" minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.

În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primesc în dar de la gospodari ouă albe, care vor fi înroşite de Paşte, scrie realitatea.net.

Se mai păstrează obiceiul din moşi strămoşi ca cenuşa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Bătrânii satelor spun că în Miercurea Mare cenuşa are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat.

Comenteaza