Sărbătoare mare luni, 25 martie 2024. Tradițiile și obiceiuri de Buna Vestire. Este și dezlegare la pește

Sărbătoare mare luni, 25 martie 2024. Tradițiile și obiceiuri de Buna Vestire. Este și dezlegare la pește
| Foto: stirilekanald.ro.

Sărbătoarea de Buna Vestire are loc pe 25 martie 2024 și are o însemnătate puternică pentru creștini.

Această zi specială ne aduce aminte de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea cea minunată de la Arhanghelul Gavril Acesta i-a spus că îl va naște pe fiul Domnului.

În această zi sfântă creștinii au dezlegare la pește. Totodată, data de 25 martie 2024 ne reamintește și de unele tradiții și obiceiuri care se mai practică și în zilele noastre în unele zone ale țării.

Se spune că de Buna Vestire este bine să punem pe pragul casei noastre pâine și sare. Aceasta este hrană pentru îngeri.

Potrivit tradiției, oamenii nu au voie să se certe în această zi pentru că este un mare păcat. Cine se va certa de Buna Vestire riscă să atragă necazuri în tot restul anului.

În zona Bucovinei nu trebuie să se pună ouăle la cloșcă. Puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare, conform crestinortodox.ro

În unele zone ale României se obișnuia ca pomii să fie „amenințați” și stropiți cu țuică pentru ca apoi să le ofere sătenilor roade bogate. 

În Maramureș, oamenii adună lucrurile pe care nu le mai folosesc din curți și le dau foc. Acest ritual poartă numele de „Noaptea Focurilor” și durează până la miezul nopții sau chiar și până a doua zi de dimineață.

Așa cum am spus anterior, de Buna Vestire creștinii au dezlegare la pește. Cei ce gustă pește în această zi se vor simți „ca peștele în apă”.

Pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă în această zi pentru că riscă să omoare toți peștii. 

În Bucovina, sărbătoarea Bunei Vestiri este considerată la fel de importantă precum Paștele, deoarece se spune că fără Buna Vestire nu ar exista nici Paștele.

Femeile din Bucovina obișnuiesc să facă un foc în curte în dimineața Bunei Vestiri. Ele pun lângă foc pâine sare și apa ca să se încălzească. Această tradiție are legătură cu hrana îngerilor menționată anterior. După ce fac aceste lucruri, femeile dau pâine și sarea de pomană.

În ziua Bunei Vestiri, ciobanii se urcă pe stogul de fân și amenință cu toporul iarna ca să fugă.

În Transilvania se obișnuia ca fiecare familie să pregătească în seara de dinainte de Buna Vestire clopoței, chibrituri și tămâie. Apoi, primul membru al familiei care se trezea dis-de-dimineață trebuia să ia o oală cu jar pe care să pună tămâie, să iasă afară și să înconjoare de trei ori casa. După acestea, membrul familiei mergea și pe la pomi și făcea sub ei focuri mici pentru a vedea care vor fi roditori.

Comenteaza