Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu trebuie să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu trebuie să faci în această zi
| Foto: huff.ro

Pe 6 ianuarie creștinii sărbătoresc Botezul Domnului. Pe lângă sfințirea apei, această sărbătoare cuprinde și o serie de obiceiuri populare.

În suita celor 12 sărbători creștine importante se numără și Boboteaza. Menirea sărbătorii este să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să pășească în viața publică, la împlinirea vârstei de 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima oară lumii, sărbătoarea se mai numește și Epifanie sau Arătarea Domnului.

Când se pune busuioc sub pernă

O tradiție populară spune că în noaptea dinaintea Bobotezei, fetele își pun busuioc sub pernă și își leagă de inelar un fir roșu pentru a-și visa alesul. Se mai zice și că fetele care cad pe gheață în ziua de 6 ianuarie se vor mărita în acel an. 

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul țării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva și duceau acolo alimente și băutură. După ce serveau masa, ele cântau și jucau toată noaptea. Dimineața ieșeau pe stradă și luau pe sus bărbații care le apăreau întâmplător în drum, îi luau cu forța la râu, amenințându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin udarea cu apa dintr-o fântână sau râu. 

Sfințirea apelor din timpuri străvechi

Despre apa sfințită în ziua Bobotezei se crede că are puteri magice și nu se strică niciodată. În această zi se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde aruncă o cruce. Potrivit tradiției, mai mulți bărbați se aruncă în apă pentru a o aduce înapoi, iar primul care reușește să o găsească primește binecuvântarea preotului și va avea noroc tot anul. 

În timpurile străvechi, cel care găsea crucea aruncată în apă și o aducea la mal primea daruri de la domnitorul țării și era cinstit de către ceilalți. 

Ce nu trebuie să faci de Bobotează

Tradiția mai spune că la Bobotează nu se spală rufele căci apa este miraculoasă. De asemenea, în această zi sunt interzise orice certuri în casă. Ajunul Bobotezei este o zi de post negru, astfel credincioșii nu trebuie să mănânce nimic înainte de venirea preoților, care prin stropirea cu apă sfințită, aduc în casele oamenilor binecuvântarea Sfintei Treimi. 

Dupa sfințirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile și protejate de boli. Se crede că dacă în dimineața Ajunului de Bobotează pomii sunt încărcați cu promoroacă, aceștia vor avea rod bogat.

Comenteaza