Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Medical, sărbătorită de catolici

Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului  Medical, sărbătorită de catolici
Cu ocazia celei de-a XXIII-a Zi Mondiale a Bolnavului şi a Personalului Medical, eparhia de Cluj-Gherla a bisericii catolice va organiza o serie de evenimente dedicate.

În centrul evenimentelor programate cu acest prilej se află Sfânta Liturghie Arhierească festivă, este celebrată duminică, de la ora 10:30, în Catedrala „Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca, de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, împreună cu preoţii care se ocupă cu pastoraţia bolnavilor din spitale.

La slujbă au participat numeroşi invitaţi din domeniul medical, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii care se preocupă de asistarea şi ajutorarea bolnavilor, vârstnicilor şi persoanelor cu nevoi speciale. La finalul ei aun avut avea loc un moment de rugăciune comun, precum şi câteva alocuţiuni despre semnificaţia sărbătorii.

În aceeaşi zi, de la ora 13:00, Preasfinţia Sa Florentin a făcut o vizită copiilor internaţi la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Au participat şi surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, a Bisericii Greco-Catolice, care încă de la întemeierea din 1942 a fost alături de cei bolnavi, surorile fiind, chiar şi în perioada de clandestinitate, o prezenţă constantă şi binefăcătoare în spitale, având şi o bună pregătire în domeniul medical.

De la ora 17:00 în capela Policlinicii fără plată „Familia Sfântă" a fost programat şi un timp de rugăciune şi părtăşie cu participarea Episcopului de Cluj-Gherla, a preoţilor care celebrează în spitale, a persoanelor implicate în servicii medicale şi a persoanelor implicate în servicii social-caritative oferite celor cu dizabilităţi.

La nivelul eparhiei de Cluj-Gherla, în zilele din preajma datei de 11 februarie, în cadrul programului liturgic din bisericile parohiale va fi acordată o atenţie deosebită celor suferinzi, prin intenţii de rugăciune şi întâlniri cu medici şi personal sanitar.

Astfel, la biserica „Buna-Vestire" din Bistriţa, preotul Ioan Frişan a dedicat celebrarea Sfintei Liturghii duminicale din Zilei Bolnavului, iar după liturghie, împreună cu preoţii din protopopiat, a avut loc o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În biserica spitalului s-a făcut o rugăciune, împreună cu bolnavii şi personalul sanitar.

De asemenea, miercuri 11 februarie, de la ora 16.00, Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin, cu mai mulţi preoţi şi surori din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare", vor vizita Căminul de Bătrâni din  Mărăşti, Cluj-Napoca, unde se vor face rugăciuni şi vârstnicilor le vor fi oferite cuvinte de mângâiere şi de alinare sufletească, precum şi mici daruri.

Tema din acest an a celebrării este invitaţia de a medita o expresie din Cartea lui Iov: „Eu eram ochi pentru cel orb şi picioare pentru cel şchiop.

Instituită de Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea în ziua sărbătorii Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar, se doreşte o întărire prin credinţă pentru cei care sunt puşi în faţa suferinţei umane.

Comenteaza