Românii au cele mai mari temperaturi în locuințe din Europa. La câte grade este bine să setăm termostatul

Românii au cele mai mari temperaturi în locuințe din Europa. La câte grade este bine să setăm termostatul

Dintre europeni, românii au printre cele mai calde locuințe iarna, portivit unui studiu făcut în opt țări de pe continent.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații, temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius. În sufragerie, acolo unde stăm îmbrăcați în haine de casă, este bine să avem între 19 și 22 de grade Celsius. În dormitor este recomandat să fie mai răcoare - cel mult 20 de grade, iar în baie, temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius.

Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca, susține că orice grad în minus înseamă o scădere cu 6 la sută a facturii la încălzire, conform stirileprotv.ro. Astfel, în cazul unul apartament cu două camere, economia lunară poate fi de peste o sută de lei.

Temperatura medie din dormitoarele românilor este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade. Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor - unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

În bani, pentru un apartament cu suprafața de 45 de metri pătrați, de pildă, reducerea se traducere printr-o economie de peste o sută de lei.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN.

Comenteaza