Românii care NU vor să se vaccineze. Cei mai mulţi sunt din judeţe aflate în nordul Moldovei

Românii care NU vor să se vaccineze. Cei mai mulţi sunt din judeţe aflate în nordul Moldovei

Cele mai puţine persoane vaccinate în raport cu numărul total al populaţiei din judeţ sunt în Suceava, Botoşani, Giurgiu, Bacău şi Neamţ, potrivit datelor comunicate de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

Aproape toate judeţele codaşe în ceea ce priveşte rezultatele campaniei de vaccinare sunt din Moldova. Excepţie este judeţul Giurgiu care se află spre finalul listei. Medicul Valeriu Gheorghiţă a încercat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, să explice de ce oamenii din judeţele menţionate nu vor să se vaccineze.

„Sunt judeţe în care, probabil, numărul persoanelor care au trecut prin boală este mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii amână”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă. Alt motiv este dezinformarea populaţie care apare în special în rândul persoanelor în vârstă din mediul rural, a precizat Gheorghiţă.

În judeţul Suceava, acoperirea vaccinală este de 10,4% din populaţia rezidentă, a dezvăluit Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta a mai spus că dacă este eliminată populaţia sub 16 ani rezultă o acoperire de doar 13% din totalul populaţiei.

În judeţul Botoşani procentele sunt 11% şi 13,40%, în Giurgiu 11,38% şi 13,51%, în Bacău 11,40% şi 14,11%, iar în Neamţ 11,9% şi 14,45%.

În aceste regiuni este nevoie de implicarea autorităţilor locale, a arătat medicul Gheorghiţă.

„În momentul de faţă este important ca la nivel local reprezentanţii autorităţilor să se implice cât se poate de mult în tot ceea ce înseamnă campania de vaccinare, începând de la informare şi comunicare până la organizarea efectivă a activităţilor. În mod deosebit în mediul rural cred că puterea exemplului, mai ales a celor care se bucură de credibilitate crescută, de exemplu primarul, numărul celor care doresc să se vaccineze este mai mare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

La polul opus se află Bucureşti şi judeţele Cluj şi Sibiu care au o acoperire vaccinală cuprinsă între 28% şi 35% din totalul populaţiei.

Comenteaza