Românii trag tare la măsea! Suntem în top la consumul de alcool în exces

Românii trag tare la măsea! Suntem în top la consumul de alcool în exces

România se află pe locul doi în Europa când vine vorba de consumul excesiv de alcool. 

Aproximativ 37% din adulții danezi au spus că obișnuiesc să bea alcool în exces cel puțin o dată pe lună, indică un raport despre sănătate pe 2023 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

România se află pe locul doi în acest clasament - 36% din populația adultă bea cel puțin o dată pe lună alcool în exces. Urmează Marea Britanie și Luxemburg (35%), relatează Euronews.

Turcia, Italia și Grecia au cel mai mic număr de consumatori (autodeclaraţi) în exces de alcool.

Consumul excesiv de alcool, cunoscut și sub denumirea de consum episodic intens, înseamnă cel puțin 60 de grame sau mai mult de alcool pur băut într-o singură ocazie. Este echivalentul a șase băuturi alcoolice standard, precum șase pahare de 100 ml cu vin sau șase beri de 250 ml.

În medie, aproape un adult din cinci din cele 29 de state din OECD a spus că a băut excesiv măcar o dată pe lună în 2019.

Bărbații din România, fruntași la numărul de pahare

Datele confirmă că bărbații au tendința să bea mai mult decât femeile o cantitate excesivă de alcool. În medie, 26% din bărbații din țările OECD au spus că au băut excesiv cel puțin o dată, comparativ cu 12% din femei.

Bărbații din România ocupă primul loc în clasamentul masculin (55%), urmați de cei din Danemarca (49%) și Luxemburg (46%). La polul opus se situează grecii (9%), italienii (7%) și turcii (5%).

În schimb, româncele se află pe locul 7 (19%), la egalitate cu belgiencele și islandezele. Cel mai mult alcool în exces obișnuiesc să bea femeile din Danemarca și Marea Britanie (26%), precum și cele din Luxemburg (24%). Ca și în clasamentul masculin, ultimele locuri sunt ocupate de Grecia (3%), Italia (2%) și Turcia (1%).

Potrivit raportului, consumul mediu de alcool a fost de 8,6 litri de persoană în 2021, față de 8,9 litri în 2011. Cel mai mare consum în general s-a înregistrat în Letonia și Lituania, peste 12 litri de persoană, urmate de Cehia, Estonia și Austria.

Comenteaza