Rusia și-a anunțat „sprijinul absolut” pentru "aliații sârbi" de la graniţa României, în conflictul cu Kosovo 

Rusia și-a anunțat „sprijinul absolut” pentru "aliații sârbi" de la graniţa României, în conflictul cu Kosovo 

O aparent banală schimbare a unor plăcuțe de înmatriculare auto a fost suficientă pentru a reaprinde un conflict „înghețat” din Balcani, la granița dintre Kosovo și Serbia. Rusia și-a anunțat „sprijinul absolut” pentru aliații sârbi. 

„Sprijinul nostru este absolut pentru Serbia”, a declarat Peskov la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Agerpres. „Susţinem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”, a adăugat el.

În weekend, noi reglementări de călătorie pentru sârbii care trăiesc în Kosovo au crescut tensiunile. Noile reglementări nu mai recunosc paşapoartele sârbe la graniţa dintre cele două state.

În schimb, sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu. Kosovo a justificat măsura argumentând că autorităţile sârbe tratează în acelaşi mod cetăţenii kosovari care trăiesc în Serbia.

După proteste violente, în care militanţi sârbi au ridicat baricade în nordul Kosovo şi ar fi fost trase focuri de armă în direcţia poliţiştilor kosovari, Kosovo a anunţat, în timpul nopţii de duminică spre luni, că reglementările nu vor intra încă în vigoare.

Iar acum Moscova „improvizează” prin încercarea de a muta „pionul Kosovo” pe harta Europei. Ideea că Occidentul ar duce o „politică criminală” în Balcani reprezintă una din retoricile preferate ale Moscovei, mai ales după ce armata rusă a invadat Ucraina.

În aceste condiții, Kosovo va deveni, cel mai probabil, cea mai importantă diversiune a Rusiei în zona europeană. Moscova speră astfel ca, prin declanșarea unui potențial conflict în Balcani, să destabilizeze Occidentul și să saboteze astfel inclusiv ajutorul militar și politic acordat Ucrainei, consideră analiștii militari și politici consultați de digi24.ro.

Comenteaza