S-a aprobat rectificarea bugetară la Consiliul Județean Cluj. Acuzații de populism între consilieri

S-a aprobat rectificarea bugetară la Consiliul Județean Cluj. Acuzații de populism între consilieri
| Foto: arhiva

Ședința ordinară a forului administrativ județean, de joi, nu a fost lipsită de contre între consilieri, pe o temă mai veche.

La fel ca în momentul votării bugetului general al județului Cluj pe anul 2021, în urmă cu trei luni, consilierul USR-PLUS, Mihai Iepure, a solicitat un amendament pentru suplimentarea bugetului Sănătății în vederea creșterii alocației de hrană pentru pacienții internați.

Potrivit acestuia, cei 900.000 de lei necesari ar putea să fie luați de la drumurile județene, deoarece aici stau banii blocați. „La capitolul drumuri județene execuția bugetară este doar 22%, iar banii din buget sunt blocați. Sumele ar putea să fie utilizate mai bine la hrana pacienților internați, care nu este suficientă”, a afirmat Iepure.

„Îmi dau seama că nu înțelegeți bugetul. Firmele nu au lucrat fiind primăvară, dar până la finalul anului, lucrurile vor sta altfel. De aceea este procentul atât de mic. În decembrie va fi o execuție bună, ca și anul trecut”, i-a răspuns Alin Tișe, liderul CJ Cluj.

Consilierul PNL, Iuliu Sămărtean, a intervenit și el în discuție: „Cred că agream cu toții propunerea colegului nostru, dar faptul că insistă imperativ pe această chestie iar cred că apare o doză de populism. Deci, nu sunt bani blocați, doar că nu sunt cheltuiți în momentul acesta, dar o să fie cheltuiți. Iar o să vuiască ziarele că cei din USR vor suplimentarea bugetului pe Sănătate, iar noi, cei din PNL, nu suntem de acord, ceea ce nu este adevărat”, a spus liberalul.

Propunerea USR-PLUS a acumulat doar 7 voturi „pentru”, astfel, amendamentul a fost respins.

Întreg proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului general propriu al Judeţului Cluj pe anul 2021 a fost aprobat în unanimitate de voturi.

Potrivit referetatului de aprobare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Județului Cluj a comunicat forului administrativ județean alocarea de la Ministerul Sănătății a sumei de 376 mii lei pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj Napoca. Astfel, ei solicită suplimentarea bugetului cu suma de 473 mii lei ( 376 mii lei de la Ministerul Sănătății și 97 mii lei  donații și sponsorizări).

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat alocarea sumei de 186 mii lei pentru organizarea și desfăsurarea activității de neutralizare a produselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a solicitat suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 cu suma provenită din donații, în valoare de 58,03 mii lei.

Conform aceluiași referat, prin această rectificare de buget se asigură în principal  fondurile necesare pentru finanțarea activității de asistență socială și protecția copilului, finanțarea spitalelor  în vederea combaterii și răspândirii noului virus COVID- 19, precum și  fondurile necesare pentru organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a produselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Comenteaza