Medicii de la Urologie se apără în scandalul lui Arşinel. Ce exemple dau VIDEO

Medicii de la Urologie se apără în scandalul lui Arşinel. Ce exemple dau VIDEO
Medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au prezentat astăzi câteva cazuri de pacienţi transplantaţi la scurt timp după trecerea lor pe lista de aşteptare. Este vorba de replica medicilor la criticile cu privire la transplantul de rinichi suferit de Alexandru Arşinel. Un tânăr de 29 de ani a povestit cu lacrimi în ochi cum s-a înscris dimineaţa pe listă, iar seara a fost sunat să se prezinte la spital pentru transplant.

Oameni din toate zonele ţării au povestit astăzi, la Clinica de Urologie, cum au fost transplantaţi în mai puţin de 3 zile de la înscrierea pe lista de aşteptare. de acelaşi termen scurt a baneficiat şi actorul Alexandru Arşinel. Un tânăr din Oradea a primit un rinichi nou acum trei ani într-un timp record: 12 ore de la înscrierea pe listă.

Lucian Buzilă e unul dintre aceştia. Vezi cum îşi descrie el experienţa, în materialul video: "nu ştiu dacă au trecut 12 ore fizice de la momentul ân care m-am înscris pe listă până în momentul în care am primit transplantul", spune el.

Un bărbat de 56 de ani din Bucureşti a venit să se înscrie pe listă la Institutul din Cluj, iar a doua zi a fost transplantat.Tony Chiriac spune că a fost internat într-o zi, la ora 12 a fost operat, la ora 5 vorbea deja cu copiii săi. Vezi declaraţia sa, în materialul video

O femeie din Bistriţa, operată în 2011, a fost internată în ziua în care a venit să se înscrie pe listă. Femeia s-a declarat revoltată de criticile aduse medicilor pentru că l-ar fi favorizat pe Alexandru Arşinel. "E un noroc", spune Lenuţa Priscorniţă. "Vă daţi seama, eu nu sunt vedetă - nu se merge pe criteriul acesta, domnul doctor nu mă ştia şi nici eu pe el". Vezi declaraţia sa în ştirea video

Medicii au explicat că sunt criterii clinice si imunologice pe baza cărora sunt aleşi cei care primesc rinichi de la donatori. "Sunt selectaţi 5-6-7 pacienţi care s-ar putea potrivi cel mai bine cu acel donator şi care sunt chemaţi la centrul de transplant pentru a se efectua un set de teste suplimentare", explică directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov. "În funcţie de rezultate la teste se decide care sunt cei doi cei mai compatibili care vor intra în sala de operaţie; asta s-a întâmplat şi în cazul domnului Arşinel".

Potrivit medicilor, dintr-un grup de 6 persoane, Alexandru Arşinel şi o tânără de 29 de ani s-au dovedit cei mai compatibili cu rinichii unui tânăr decedat la Târgu Mureş.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza