Neurolog clujean: "un pacient din opt riscă recidiva de accident vascular cerebral, în lipsa unui tratament rapid"

Neurolog clujean:
Preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), un renumit specialist clujean, susţine că, în lipsa unui diagnostic rapid şi a unui tratament adecvat, o persoană din opt care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT) riscă să dezvolte, în următoarea săptămână, un nou AVC.

Profesorul Dafin Mureşanu, care ocupă de altfel şi funcţia de preşedinte al Societăţii Române de Neurologie, consideră că riscul nu poate fi ignorat, în condiţiile în care România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC, cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.

"Acest risc este unul din principale motive pentru care este obligatoriu ca pacienţii aflaţi în această situaţie sa beneficieze, alături de investigarea rapidă a cauzelor şi de tratamentul adecvat, şi de prevenţie primară sau secundară promptă. Cifrele sunt îngrijorătoare: o persoană care a supravieţuit unui AVC are 33% şanse să mai sufere încă un eveniment de acest gen dacă nu este supravegheat de către un specialist", a declarat el.

Un alt motiv de îngrijorare este legat de creşterea incidenţei AVC în rândul persoanelor cu vârsta mai mică de 30 de ani.

"În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20 şi 64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. În România, rata mortalităţii de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 ani este de 1.276 pacienţi la suta de mii de locuitori, în timp ce în alte ţări europene este mai mică de 300 de pacienţi la suta de mii de locuitori", mai precizează Dafin Mureşanu.

Preşedintele SSNN mai avertizează că, tot potrivit statisticilor, bolile cerebrovasculare au, în România, o rată a deceselor de patru ori mai mare decât în alte ţări europene şi de şapte ori mai mare decât în SUA, scrie Mediafax.

La nivel mondial, 10% din populaţie moare din această cauză, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Astfel, se estimează ca AVC va deveni, până în 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, urmând să ajungă la aproximativ opt milioane de decese anual.

Tema prevenirii AVC va fi dezbătută mai pe larg la cea de-a zecea ediţie a Congresului SSNN, ce va avea loc în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie în Grecia, la Atena, a mai precizat neurologul clujean .

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înfiinţată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa prof. dr. Dafin Mureşanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi a prof. dr. Ovidiu Băjenaru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Comenteaza