Epidemie de rujeolă în Cluj. Ce recomandări face Ministerul Sănătăţii

Epidemie de rujeolă în Cluj. Ce recomandări face Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătății atrage atenția că este o epidemie de rujeolă în România, cele mai multe cazuri fiind consemnate la granița dintre județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Este vorba despre 219 cazuri constatate.

Ministerul Sănătăţii anunţă că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. În urma contactării bolii, trei copii au murit.

"Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", transmite ministerul printr-un comunicat de presă.

"Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi", mai precizează Ministerul Sănătăţii.

Conform datelor transmise de Ministerului Sănătăţii, cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj - 219. Urmează județul Mureș, cu 145 de cazuri, județul Arad - 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, şi județul Timiș cu 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an. În județul Suceava sunt în evidenţă 27 de cazuri, în județul Brașov - 33 de cazuri, în județul Hunedoara - 14 cazuri, județul Caraș-Severin 13 cazuri, în județul Sălaj sunt 7 cazuri, iar în județul Alba - 3 cazuri.

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate și la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate din București - 4 cazuri și din județele Bacău - 3 cazuri, Bihor - un caz, Constanța - 3 cazuri, Dâmbovița - 2 cazuri, Giurgiu - un caz, Mehedinți - un caz, Neamț - 2 cazuri, Olt - 2 cazuri, Sibiu - 3 cazuri, Vaslui - un caz.

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei, menționează Ministerului Sănătăţii.

Rujeola - Ce e de făcut?

Ministerului Sănătăţii face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Rujeola se răspândește prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Virusul rujeolic are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici (soluții de curățare), căldură și ultraviolete. În schimb, rezistă foarte bine la frig motiv pentru care virusul este mult mai activ în lunile reci și cu soare puțin.

Consultaţi medicul dacă aveţi suspiciuni de infectare. Printre simptomele care apar în cazul îmbolnăvirii sunt febră (38 C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetenţă şi erupţia cutanată sub forma unor puncte roşii.

Comenteaza