Direcţia de Sănătate Publică face o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării

Direcţia de Sănătate Publică face o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării
În perioada 24-30 aprilie, pe teritoriul Europei, se sărbătoreşte "Săptămâna europeană a vaccinării" (SEV), parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - "Săptămâna mondială a vaccinării".

SEV este celebrată anual cu scopul de a sublinia importanţa vaccinării, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. În anul 2017, tema Săptămânii Europene a Vaccinării, precum şi a Săptămânii Mondiale a Vaccinării, este: "Vaccinurile funcţionează".

Prin mesajul "Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii" Săptămâna Europeană a Vaccinării 2017 îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile din întreaga regiune.

Se consideră că prin vaccinare se evită anual 2-3 milioane de decese, prin boli ca difterie, tetanos, tuse convulsivă şi rujeolă. În 2016, conform CNSCBT, în România, s-au desfăşurat acţiuni de estimare a acoperirii vaccinale la copii cu vârste de 12, 18, 24 luni şi a celor cu vârste de 5, 7 şi 14 ani.

Planul mondial de acţiune pentru vaccinare propune ca, până în anul 2020, fiecare ţară să atingă o acoperire vaccinală de ≥90%, respectiv ≥80% în fiecare regiune şi să se obţină eradicarea mondială a poliomielitei, respectiv intensificarea controlului tuturor bolilor prevenibile prin vaccinare (cu accent pe eliminarea rujeolei, rubeolei şi a tetanosului matern/neonatal).

Acest eveniment este marcat de Direcţia de Sănătate Publică din Cluj printr-o întâlnire şi discuţii cu medicii de familie din judeţ, tipărirea de afişe, publicarea materialelor de campanie pe website-ul institutiei.

Comenteaza