3 milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat deja şi alte 3 milioane urmează să expire. Ce spune Rafila despre asta

3 milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat deja şi alte 3 milioane urmează să expire. Ce spune Rafila despre asta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, din cele primite de România, au expirat sau vor expira, acestea urmând să fie casate.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat, duminică seară, la Antena 3, că problema nu este casarea dozelor de vaccin anti-COVID, care înseamnă costuri de câteva sute de mii de lei, ci milioanele de doze pierdute.
 
”Cel mai ieftin e casarea. Pentru 3 milioane de vaccinuri, casarea înseamnă câteva sute de mii de lei, deci nu este o sumă foarte mare. Problema este costul vaccinului pierdut. Avem 3 milioane de doze care au expirat. Mai avem 3 milioane de doze care vor expira pana la sfârşitul anului, deci 6 milioane de doze. Problema noastră este că încă mai avem în depozite vaccinuri care vor expira în anul care urmează”, a explicat Rafila.
 
Rafila a precizat că a reuşit ca în urma negocierilor să reducă numărul dozelor pe care România le va achiziţiona în acest final de an.
 
”Este clar că chestiunea asta trebuie să înceteze şi noi am avut o negociere foarte insistentă, atât cu producătorii, cât şi cu Comisia Europeană. Din cele 11,2 milioane de doze pe care trebuia să le mai cumpărăm în acest an de la compania Pfizer, probabil că vom lua, în acest an, doar 3 milioane”, a declarat ministrul.
 
Întrebat cu ce vaccin ar trebui să se mai vaccineze românii împotriva COVID-19, Rafila a explicat că noul vaccin va sosi în cursul acestei luni.
 
”Pentru doza a treia şi doza a patra trebuie să se vaccineze cu vaccinul nou. Sper să vină în cursul acestei luni”, a adăugat Alexandru Rafila.

Comenteaza