7 mituri despre Coronavirus, demontate de specialiști

7 mituri despre Coronavirus, demontate de specialiști

În mijlocul isteriei generale create de temutul Coronavirus, este bine să învățăm să deosebim știrile false și alarmante, de realitate. 

Coronavirusul și infecția pe care o provoacă, COVID-19, s-au răspândit rapid în  multe țări din întreaga lume, dar această familie de viruși nu este nicidecum nouă. Alte tipuri sau tulpini de coronavirus sunt frecvente la animale. Cu toate astea, această tulpină particulară, care afectează oamenii, este, într-adevăr, nouă. 

Specialiștii spun că toată lumea este susceptibilă să contacteze Coronavirus, tocmai de aceea Organizația Moindială a Sănătății consideră acest virus ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Dar cât de îngrijorați trebuie să fim cu adevărat?  În jurul acestui subiect, se răspândesc o mulțime de erori și informații contradictorii;  tocmai de aceea ar trebui să ascultăm doar părerea specialiștilor.  Iată, așadar, ce spun ei despre miturile care înconjoară subiectul Coronavirus:

MIT:  Coronavirusul este cel mai periculos și mortal virus. Multe alte virusuri au o rată a mortalității mai mare decât coronavirusul. 

MIT: Coronavirusul provine din consumul de „supă de lilieci”. Da, s-a vehiculat și asta, însă nu exstă dovezi care să susțină această teorie.  Zvonul a pornit de la un videoclip din 2016 al unui vlogger care mânca „ciorbă de lilieci” și care a fost recirculat după izbucnirea coronavirusului, provocând indignare. Videoclipul nu a fost, însă, filmat în Wuhan, după cum au raportat unii în mod eronat.

MIT: măștile medicinale vă protejează de Coronavirus. Este adevărat că anumite modele concepute special pentru personalul medical pot fi eficiente, însă măștile obișnuite, care se găsesc (sau care nu se mai găsesc) în farmacii, nu sunt de prea mare folos. Ele pot proteja împotriva picăturilor mari, dar, pentru că nu se mulează strâns pe față, pot permite pătrunderea particulelor mici care conțin Coronavirus. 

MIT: există medicamente care pot trata Coronavirusul. În general, toate virusurile, inclusiv gripa, nu pot fi tratate cu antibiotice, iar coronavirusul nu face excepție.  În plus, niciunul dintre antiviralele care sunt folosite pentru tratarea altor boli de acest gen, nu au funcționat pentru Coronavirus. Consumul de lichide, repausul, întărirea sistemului imunitar, sunt metode comune de ameliorare a simptomelor, care pot funcționa.

7 mituri despre Coronavirus, demontate de specialiști

MIT: pulverizarea cu alcool sau produse de igienizare pe corp poate preveni infecțiile cu coronavirus. Acest lucru este fals, susțin specialiștii, deoarece virusul pătrunde în corp prin membranele mucoase, așa că dezinfectarea corpului nu folosește prea mult. Totuși, spălatul des pe mâini, poate oferi o protecție în plus. 

MIT: puteți lua coronavirus dacă mâncați la restaurante chinezești. Din păcate, aceste afaceri traversează o perioadă foarte dificilă, deși nu sunteți cu nimic mai expuși dacă mergeți la un local asiatic, sau la unul cu specific spaniol, de pildă. 

MIT: comandarea unor produse expediate din alte țări vă poate îmbolnăvi. Cercetătorii care studiază acest virus spun că acesta nu rămâne „viu” pe suprafețe pentru perioade lungi de timp, iar boala este transmisă cel mai probabil prin picături de la strănutul, sau tusea unei persoane infectate.

(articol preluat din revista The Healthy)

Comenteaza