8.8 milioane de lei din PNRR pentru Spitalul Clujana

8.8 milioane de lei din PNRR pentru Spitalul Clujana

Consilierii locali au aprobat acordul de parteneriat pentru depunerea și implementarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca”, precum și a cheltuielilor legate de proiect. Este vorba despre 8.8 milioane de lei (cu TVA), cu bani din PNRR. Proiectul trebuie depus până la data de 30 noiembrie 2022.

Suma ar urma să fie utilizată pentru extinderea spitalului, dezvoltarea unor laboratoare de analize de microbiologie și cumpărarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale. Acordul este valabil până în 30 iunie 2026. 

Prin acest proiect se urmărește:

1. dezvoltarea laboratorului de analize de microbiologie specializate prin:
• îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor;
• echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi;

2. achiziționarea de echipamente destinate reducerii infectiilor asociate asistenței medicale (IAAM), precum:
• sisteme / echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe;
• echipamente și sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM.

Rata infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clujana

2019 – 2,7%
2020 – 3,7%
2021 – 6%

8.8 milioane de lei, din PNRR, ca să nu murim în Spitalul Clujana de la infecții

Rafila: "Trebuie să ne hotărâm ce dorim – să știm realitatea sau modelul demagogiei?"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, în octombrie 2022, că a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitale.

„România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că „lucrul acesta ar trebui să îl raportăm corect, pentru că se întâmplă, însă în momentul în care există opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariția infecțiilor nosocomiale, nu vom reuși”. Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese. (…)

Ministrul a subliniat în mai multe rânduri că managerii care raportează infecțiile trebuie încurajați, iar aceste raportări nu trebuie să fie folosite pentru a reduce încrederea în sistemul medical. Rafila a precizat că a pus în dezbatere publică un ordin de ministru potrivit căruia la evaluarea anuală a managerilor, unul dintre criterii va fi tocmai raportarea infecțiilor.

 

Comenteaza