Foto A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca

A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca
A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca
A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca
A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca

A doua Casă Filip, care poate găzdui 40 de persoane bolnave de cancer care fac tratamente la spitale din Cluj-Napoca, a fost inaugurată, marți, pe strada Vrancea nr. 4 în urma unei investiții de 1,2 milioane de euro, bani obținuți în totalitate din fonduri private, din donații.

CASA FILIP a inaugurat noua clădire, o investiție de 1,2 milioane de Euro. Întreaga sumă a fost obținută din fonduri private, prin donații. Imobilul oferă spațiu de cazare persoanelor bolnave de cancer, care sunt nevoiți să vină la Cluj‑Napoca pentru tratament. Noua investiție va putea oferi zilnic cazare pentru 40 de persoane.

100.000 de oameni noi se îmbolnăvesc anual de cancer în România. Din păcate 50% dintre aceștia nu au acces la tratament pentru că, încă în România există un deficit de servicii pentru acești bolnavi. Acesta este motivul pentru care aproximativ 15.000 ‑ 20.000 de persoane vin anual la Cluj‑Napoca pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului. 

CASA FILIP, un spațiu de cazare, destinat exclusiv persoanelor bolnave de cancer (și membrilor de familie) care sunt nevoiți să vină la Cluj‑Napoca pentru tratament, a inaugurat la Cluj-Napoca noua clădire. Investiția se ridică la 1,2 milioane de Euro. Întreaga sumă a fost obținută din fonduri private, prin donații. 1500 de persoane s-au alăturat acestui vis și au donat bani cel puțin o dată, iar alte 300 au donat în fiecare lună. Zeci de persoane au dăruit din timpul, abilitățile și expertiza lor. Peste 100 de companii au donat bani, materiale de construcții, servicii sau reduceri la materiale. 11 biserici și organizații non-profit au sprijinit și au donat cu bucurie pentru construcție. Noul spațiu oferă 15 camere duble cu baie proprie, 2 bucătării, spălătorie, un living generos și un spațiu verde. CASA FILIP va putea găzdui în fiecare zi 40 de persoane bolnave.

CASA FILIP s‑a născut în urma unei experiențe personale, care a transformat cel mai greu moment din viața unei persoane într‑un context minunat, de a oferi sprijin oamenilor bolnavi de cancer. În anul 2015, Filip Fărăgău s‑a îmbolnăvit de cancer, și, alături de soția sa, Violeta au întâlnit în spitalele din Cluj‑Napoca sute de oameni bolnavi, care, împreună cu cei din familiile lor, erau nevoiți să stea săptămâni și luni la tratament la Cluj‑Napoca. Oraș foarte scump pentru cei mai mulți oameni din țară. În acest context greu s‑a născut ideea unui loc în care, acești oameni, care vin la Cluj nu ca și turiști, ci pentru tratament împotriva cancerului, să poată fi ajutați. Filip a decedat în 2016, la doar 36 de ani. După plecarea lui Filip, Violeta sprijinită de Fundația Osana din Arad, a reușit să deschidă CASA FILIP, în Mai 2018. 

”Totul a pornit de la o nevoie pe care am văzut-o în timp ce eram cu Filip în spital. Atunci s-a deschis înaintea ochilor mei o nouă realitate – cât de mulți oameni din alte localități vin la Cluj pentru tratamente, iar unii dintre ei, împreună cu o persoană dragă trebuie să stea chiar și luni de zile aici. M-am întrebat - cum e posibil ca într-un oraș precum Clujul, unde sunt resurse și bani să nu fie un loc pentru oamenii bolnavi, care nu vin de plăcere în Cluj, ci pentru că nu au de ales? Gândul acesta m-a revoltat și am știut că, odată, va trebui să fac ceva despre asta! Nu știam cum sau când, mă gândeam că poate voi închiria ceva, dar nu am avut niciun dubiu legat de nevoia unui astfel de loc”, afirmă Violeta Goron, Director CASA FILIP.

În 2018, CASA FILIP își avea sediul pe strada Odobești din Cluj‑Napoca. O casă cu 6 dormitoare, unde erau găzduite 12 persoane. Din Decembrie 2018 s‑a mai adăugat o garsonieră, apoi alte 2 apartamente unde primeau persoane bolnave de cancer. CASA FILIP a reușit să cazeze peste 1000 de persoane în 5 ani de activitate, dar au refuzat mii de oameni care ar fi avut nevoie, în lipsa unui spațiu suficient de mare.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza