A fost declarată EPIDEMIE de gripă în România: 18 decese şi peste 7.000 de cazuri confirmate

A fost declarată EPIDEMIE de gripă în România: 18 decese şi peste 7.000 de cazuri confirmate

Autorităţile au declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

În săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie s-a înregistrat o creştere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare.

„Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. Se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, se arată într-o informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

La nivel naţional s-au raportat 7.022 de cazuri de gripă clinică în toată ţara, numărul fiind aproape dublu faţă de cazurile raportate săptămâna trecută.

În ultimele zile, o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş, care avea şi alte probleme medicale şi nu era vaccinată antigripal a murit. De asemenea, un băieţel de 1 an şi 6 luni din Neamţ, şi el cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal, a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 şi a murit.

De la începutul sezonului sunt 18 decese confirmate cu virus gripal.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (145.622) si cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (102.981).

Au fost raportate 38 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) faţă de săptămâna precedentă şi cu 42 mai puţine (de 2 ori mai putine) faţă de aceeaşi perioada a sezonului precedent.

În sezonul precedent, în perioada similară, erau înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal.

Totodată, de la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 718 cazuri de gripă.

Pînă în 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii, reacţie după declararea epidemiei

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătar a explicat, joi, pentru MEDIAFAX, că după declararea epidemiei de gripă în România, va fi limitat accesul vizitatorilor în spitale, fiecare direcţie de sănătăate publică urmând să stabilească modul în care va aplica această măsură.

Conform sursei citate, nu se vor lua măsuri speciale după ce a fost anunţată epidemia de gripă în România.

Cu toate acestea, fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană va transmite spitalelor o serie de norme ce trebuie respectate. Între acestea se numără limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc.

De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical.

„Pacienţii din UPU vor trebui să poate măşti, pe traseul de la UPU la salon”, precizează Nelu Tătar.

Deşi sezonul gripal a debutat mai târziu, având în vedere că temperaturile au fost ridicate, în ultima săptămână s-a înregistrat o creştere de peste 99% a numărului de îmbolnăviri de gripă faţă de nivelul aşteptat, motiv pentru care s-a stabilit că este epidemie de gripă în România.

De altfel, recent, Ministerul Sănătăţii a finalizat recent achiziţia celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Comenteaza