SANITAS, a treia zi de grevă japoneză. Guvernul i-a recompensat cu 30 de lei pe lună în starea de urgenţă!

SANITAS, a treia zi de grevă japoneză. Guvernul i-a recompensat cu 30 de lei pe lună în starea de urgenţă!
| Foto: SANITAS

Oamenii vor să le fie respectat dreptul la muncă, vor echipamente de protecţie şi vor ca guvernanţii să le respecte drepturile şi să se ţină de promisiunile făcute de-a lungul perioadei de pandemie.

Federaţia SANITAS este în a treia zi de grevă japoneză pe termen nelimitat, o formă de protest care nu presupune întreruperea activităţii, a anunţat organizaţia sindicală din sănătate.

Organizaţia sindicală, a informat, vinerea trecută, că va declanşa greva japoneză în cazul în care şeful Guvernului nu va participa la o întâlnire cu conducerea federaţiei, cu prilejul căreia să fie discutate problemele angajaţilor din sistemul de sănătate.

"În aceste condiții, constatăm că aceiași salariați sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a ”răsplăților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate!

Realitatea este că:
1. legislația specifică relațiilor de muncă este aplicată incomplet și discriminatoriu;
2. sunt situații în care cadrul legal este atât de incoerent formulat încât lasă loc la interpretări eronate care conduc, inevitabil, la decizii manageriale incorecte, chiar aberante;
3. în multe instituții din sănătate și asistență socială, așa-zisele recompense financiare pentru munca depusă în perioada stării de urgență se ridică la sume derizorii de 30 – 80 lei pe lună!
4. Atât în perioada de urgență cât și în cea de alertă au fost emise reglementări care, în lipsa precizării clare a surselor de finanțare, nu pot fi puse în practică;
5. posturile în instituțiile publice sunt blocate, personalul este insuficient exact în secțiile unde presiunea pandemiei este cea mai mare.", a anunţat Federaţia SANITAS într-un comunicat de presă, pe 7 octombrie, la declanşatea grevei pe pagina de Facebook.

În afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei SANITAS erau: deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Comenteaza