Afacerea "vaccinul anti-COVID". Rafila: Dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi, mi se pare imoral

Afacerea "vaccinul anti-COVID". Rafila: Dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi, mi se pare imoral

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că "trebuie să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat", pentru că a da sute de milioane de euro pe vaccinuri care nu se vor mai folosi "pare imoral".

Potrivit ministrului Rafila, noile vaccinuri - adaptate la noile tulpini de coronavirus, ar trebui să vină în locul celor contractate, însă este o problemă este legată de numărul de doze contractate, care este mult prea mare.

"Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră", a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Ministrul a dat două exemple privind cantitățile de vaccinuri contractate.

"Vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia", a explicat Alexandru Rafila.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza