Ajunge în ţară prima tranşă de Favipiravir, singurul medicament cu dublu beneficiu: în gripă, dar şi în Covid-19

Ajunge în ţară prima tranşă de Favipiravir, singurul medicament cu dublu beneficiu: în gripă, dar şi în Covid-19

Prima tranşă de 220.000 de tablete de Favipiravir ajunge mâine în depozitele Unifarm

Te anunţ că mâine ajunge în depozitele companiei Unifarm prima tranşă de 220.000 de doze de Favipiravir, un medicament antiviral administrat deja pacienţilor cu Covid din China, India şi Rusia. Studiile clinice recente au arătat că medicamentul ajută în eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile, faţă de 11 zile. În acelaşi timp reduce şi durata bolii până la vindecare. Cum acţionează exact? Favipiravir este de fapt un inhibitor al unei enzime esenţiale pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane şi se dă în faza uşoară şi moderată a bolii. 

„A existat o donaţie de la Ambasada Japoniei, dar până  acum nu a fost folosit pe scară largă. Marele avantaj al medicamentului este că, fiind sub formă de tablete, poate fi adminsitrat şi în Ambulator de către medicii infecţionişti, şi de către medicii de familie, adică acasă, la pacienţii care sunt izolaţi”, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

„Acest medicament are indicaţie dovedită şi în gripa sezonieră, deci nu în studii clinice cum este pentru SARS-CoV-2. Deci este un instrument în plus de luptă împotriva gripei, pentru pacienţii care fac gripă sau nu s-au vaccinat, pot să utilizeze şi acest medicament prescris de medic”, adaugă el.

În perioada imediat următoare sunt aşteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaţionale cu Favipiravir. Medicamentul a fost introdus în august în schema de tratament pentru Covid a Ministerului Sănătăţii. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza