Update Alarmant! Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 14. Ce spun medicii

Alarmant! Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 14. Ce spun medicii

Numărul persoanelor care au murit în urma contactării gripei a ajuns la 14, în România. Niciuna dintre acestea nu era vaccinată antigripal.

UPDATE:  Potrivit ultimelor informaţii furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, au mai fost confirmate încă două decese cauzate de gripă, numărul celor decedaţi în urma acestei boli ajungând la 14.

Este vorba despre decesul unui bărbat de 71 de ani din Bucureşti, confirmat cu virusul gripal A, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal şi cel al unui bărbat din judeţul Timiş, în vârstă de 69 de ani, având virus gripal de tip A, tot nevaccinat.

______________________________

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, ultimul deces a fost înregistrat în judeţul Arad. Este vorba despre o femeie în vârstă de 81 ani, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal. 

Marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara că nu se poate vorbi de o epidemie de gripă.

"Nu putem vorbi despre o epidemie de gripă în acest moment, este vorba despre o circulaţie mai intensă a virusului gripal. E adevărat că spitalele sunt luate cu asalt în acest moment, dar fiecare are posibilitatea să limiteze vizitele în spital în această perioadă. Nu mi s-a adus la cunoştinţă ca vreun spital să fi intrat în carantină", a declarat, marţi, Sorina Pintea, la evenimentul de lansare a unei campanii de vaccinare, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform Agerpres.

Ministrul a mai spus că potrivit ultimelor raportări primite, la începutul săptămânii eraut vaccinate antigripal 1.200.000 de persoane.

 
 Sfaturile medicilor pentru evitarea îmbolnăvirii

 
Medicii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

-izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

-respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

-evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc
sau strănută (minim 1,5 m);

-evitarea aglomerațiilor - mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive etc -
deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent
sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării
şi apariţia primelor manifestări de boală.

-igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

-evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest
este recomandat a vă spăla pe mâini.

-continuarea vaccinării antigripale.

Comenteaza