Alergie, gripă sau COVID? Cum facem diferența

Alergie, gripă sau COVID? Cum facem diferența

Iată cum poți face diferența între alergie, gripă și COVID-19, deoarece simptomele pot fi asemănătoare:

Infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră sau alte viroze, astfel că pentru un diagnostic precis e nevoie de testare.

Totuși, există câteva diferențe între simptome care ne-ar putea cât de cât lămuri. Astfel, dacă răceala este o afecțiune mai ușoară, cu simptome care cresc treptat în intensitate și durează câteva zile, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39-40 grade, iar simptomele resimțite sunt mai intense, putând fi mai ușor de confundate cu cele ale COVID-19.

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit la un post tv despre simptomele de sezon:

„În ceea ce privește virozele, aici este foarte greu din punct de vedere clinic să spunem că dacă tușești, te doare capul sau faci febră sigur e gripă sau sigur este COVID-19 sau alte viroze care circulă în sezonul rece. Pentru orice răceală sau orice viroză respiratorie în plină pandemie, (...) prima suspiciune diagnostică este de COVID-19 și atunci avem nevoie de testare, fie cu test antigen, fie cu test PCR, ce avem la îndemână”

Valeriu Gheorghiţă a explicat că, în ceea ce privește alergiile, simptomele sunt mai ușor de diferențiat.

„Putem despărți foarte simplu alergiile de viroze. Alergiile, în general, evoluează cu senzație de ochi roșu, îți curge ochiul, îţi scurge nasul, avem senzație de mâncărime și strănut. În nici un caz nu apare febra, acesta este un element foarte important febra este absentă. De asemenea, nu sunt prezente celelalte semne sistemice cum sunt durerile musculare, durerile de cap, să ai acea senzație de curbatură, senzație de stare generală alterată. Aceasta este o reacție alergică. Când vorbim de strănut, când vorbim de scurgeri nazale apoase, când vorbim de conjunctivită și senzație de mâncărime sau senzație de prurit în absența febrei. Mai ales la persoanele care au istoric alergic și care recunosc foarte simplu simptomatologia pentru că știu că, întradevăr, în contact cu un agent dezvoltă astfel de simptome”, a detaliat medicul.

Comenteaza