Alertă InfoCons! Iată ce conțin bomboanele de ciocolată oferite cadou de Ziua Femeii

Alertă InfoCons! Iată ce conțin bomboanele de ciocolată oferite cadou de Ziua Femeii

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane cu ciocolată, trufe și praline ce se regăsesc pe piața din România.

InfoCons a analizat în total 126 de produse de tip cutii cu bomboane, cele oferite de obicei femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie. 

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat urmatoarele:

Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari, aceștia variază între 0 și 10: 

- 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari; 

- 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari; 

- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ; 

- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari; 

- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari; 

- 4 % din produse au 5 aditivi alimentari; 

- 12% din produse au 4 aditivi alimentari; 

- 12% din produse au 3 aditivi alimentari; 

- 16 % din produse au 2 aditivi alimentari; 

- 48% din produse au 1 aditiv alimentar; 

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului: 

- toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322) 

- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476); 

- 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330). 

 Din punctul de vedere al ingredientului principal: 

- 70.63 % au ca prim ingredient zahărul; 

- 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amăruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagră; 

- 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoză; 

- 5.55 % au ca prim ingredient grăsimile vegetale; 

- 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao 

- 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aromă. 

Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos. 

Din punctul de vedere al conținutului de cacao: 

- 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao 

Cantitatea de substanță uscată de cacao variază între: 82 % – 23 % 

Valoarea energetică variază între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs. 

Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportată la 100 grame de produs. 

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportată la 100 grame de produs. 

Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportată la 100 grame de produs. 

„Și de 8 martie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bomboane, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator, distribuitor sau ingredientul principal. Și pe 8 martie luam o9atitudine!”, transmite Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Comenteaza