Alertă OMS: Zeci de copii au murit suspect după ce au consumat siropuri de tuse 

Alertă OMS: Zeci de copii au murit suspect după ce au consumat siropuri de tuse 

66 de copii au murit în ultimele trei luni în Gambia, după ce ar fi consumat siropuri de tuse falsificate.

Autoritățile suspectează că morțile suspecte au fost provocate de consumul unor siropuri pentru tuse și răceală falsificate. Preşedintele Gambiei, Adama Barrow, a ordonat măsuri de protecţie împotriva importului de medicamente care nu corespund standardelor şi crearea unui laborator de control. OMS a emis o alertă, informează AFP.

Barrow a reamintit că 66 de copii au murit în ultimele trei luni din cauza insuficienţei renale acute şi că siropurile ar putea fi cauza acestor decese, informează Agerpres. La 23 septembrie, autorităţile din Gambia au ordonat retragerea de la vânzare a siropurilor cu paracetamol sau prometazină.

Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o alertă şi a recomandat retragerea a patru siropuri pentru tuse şi răceală produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals, care „ar putea fi legate” de decesele înregistrate în Gambia.

Într-o declaraţie dată publicităţii vineri seara, preşedintele gambian a precizat că, în ciuda protestelor din ţară şi din afara ei, cele 66 de decese nu sunt cu mult diferite de statisticile din anii precedenţi în aceeaşi perioadă.

El a dat instrucţiuni ca investigaţiile privind sursa siropurilor falsificate să fie finalizate şi să fie instituite măsuri de protecţie pentru a opri importul de medicamente neconforme.

De asemenea, a solicitat crearea unui laborator de control al calităţii medicamentelor, precum şi o actualizare a textelor existente privind produsele farmaceutice. „Vă asigur că guvernul va face tot posibilul pentru a elucida aceste evenimente”, a spus el, făcând totodată apel la concetăţenii săi să fie vigilenţi.

Toţi cei 66 de copii care au murit din 19 iulie, cu excepţia unuia, aveau mai puţin de doi ani, potrivit doctorului Abubacarr Jagne, care conduce ancheta, potrivit digi24.ro.

Etichete
Comenteaza