AMĂRUIE, dar INDISPENSABILĂ: DETOXIFICĂ, protejează FICATUL şi FIEREA, combate OBOSEALA, ajută la CONCENTRARE

AMĂRUIE, dar INDISPENSABILĂ: DETOXIFICĂ, protejează FICATUL şi FIEREA, combate OBOSEALA, ajută la CONCENTRARE
Înlocuitor al unei băuturi fără de care mulţi dintre noi nu ne putem începe ziua, această licoare este folosită încă de pe vremea egiptenilor pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv.

Cicoarea, o plantă erbacee perenă comestibilă nativă din nordul Africii, Europa și Asia, este apreciată atât în preparatele culinare, cât şi pentru beneficiile aduse organismului.

Rădăcina este folosită pentru prepararea cafelei de cicoare, un înlocuitor foarte popular pentru cafea, iar frunzele sunt utilizate în salate şi în mâncărurile specifice bucătăriei franceze şi italiene. 

Rădăcina este bogată în lactucină, substanțe triperpenice amare, lactupireină, fructoză, alfa și beta lactucerol, tanin şi uleiuri volatile, în timp ce în tulpină se găseşte cicorină, insulină, arginină, colină, acid cicoric, levuloză, fier, fosfor şi calciu.

Cafeaua obţinută din această plantă are un gust amărui, care poate fi atenuat cu uşurinţă prin adăugarea unei mii cantităţi de miere şi de lapte. Pentru a o prepara, se pun două linguriţe de rădăcină coaptă şi mărunţită la o cană cu apă fierbinte şi se fierbe două-trei minute sau se lasă la infuzat sub capac. După, se strecoară şi se îndulceşte după preferinţă.

Egiptenii foloseau această licoare la tratarea constipaţiei, întrucât are proprietatea de a stimula digestia, şi a bolilor hepato-renale şi biliare. De asemenea, calmează durerile abdominale, protejează ficatul şi fierea, combate oboseala şi ajută la concentrare şi ajută la detoxifierea organismului.

Totodată, datorită conţinutului de insulină, ajută şi la tratarea diabetului. La fel de utile sunt şi ceaiul de cicoare, infuzia, extractul şi tinctura din această plantă.

Comenteaza