Arafat: "Cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că un procent din ea înseamnă internare la ATI"

Arafat: "Cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că un procent din ea înseamnă internare la ATI"
| Foto: realitatea.net

După ce, joi, România a înregistrat un nou record de îmbolnăviri cu COVID-19, șeful DSU, Raed Arafat, spune că scenariul cel mai grav ar fi „să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament”.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

„Scenariul cel mai grav a fi sa rămânem fără capacitate de terapie intensivă, pentru că ştim că de fapt asta este problema majoră. Să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament. De aici trebuie să se înţeleagă că cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că fiecare cifră un procent din ea înseamnă internare în terapie intensivă. Fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 din ei ajung în terapie intensivă în următoarele zile, aşa că acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creşterea numărului paturilor în terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat joi la Digi 24.

Acesta a adăugat că la Braşov a fost deschisă joi o secţie modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare.

„Acum vin de la Braşov înapoi. La Braşov a fost deschisă secţia modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare de terapie intensivă care vor deservi zona. S-a suplimentat la Mureş, la Cluj, la Bucureşti. Asta încercăm să facem – să creştem numărul paturilor de terapie intensivă pentru următoarea perioadă. Echipamente medicale acum în stoc există. Avem o rezervă de ventilatoare, avem rezervă de echipamente”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, șeful DSU a spus că speră ca numărul testelor zilnice să rămână ridicat și după perioada concediilor, când ar putea scădea testările la cerere.

„Eu sper că totuşi numărul testelor să continue să fie unul mare, pentru că testele ne ajută să depistăm persoanele infectate şi să le carantinăm sau să le izolăm să zicem în sensul în care să nu intre în contact cu alţii. Eu sper totuşi că o să vedem că testele nu scad, ci cresc în continuare, mai ales dacă intră noile tehnici de teste rapide care se bazează pe antigen, nu pe anticorpi şi care să ne permită să punem diagnosticul într-un sfert de oră, 20 de minute sau 30 de minute, nu în câteva ore, cum se întâmplă acum”, a adăugat Arafat.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza