Arafat, despre restricțiile din valul 4: Până la carantinare, există alte măsuri

Arafat, despre restricțiile din valul 4: Până la carantinare, există alte măsuri

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre restricțiile la care se pot aștepta românii, odată cu creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

Arafat a explicat, la Antena3, că există un "mecanism de calcul" pentru a stabili dacă o localitate intră sau nu în carantină, dar că până să se ajungă acolo, "există alte măsuri" dacă numărul de infectări crește.

"Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP. DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare. (...) Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde", a spus Raed Arafat, la Antena 3.

 

Comenteaza