Arafat: Nimeni nu poate spune că putem evita valul 4. Vaccinarea e singura soluție ca impactul să nu fie grav

Arafat: Nimeni nu poate spune că putem evita valul 4. Vaccinarea e singura soluție ca impactul să nu fie grav

Şeful DSU, Raed Arafat, a afirmat joi că, România se află într-o situaţie controlabilă, în privinţa tulpinii Delta, dar că "nimeni nu poate spune că putem evita cu totul valul 4" și că "vaccinarea rămâne singura soluție pentru a evita un impact grav al infectării". 

Raed Arafat a spus că varianta Delta a coronavirusului este în creştere ca preponderenţă în toată lumea, inclusiv în toată Europa şi că "vedem că în unele zone impactul este mai mare deja".

"La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment, dar prin mobilitatea şi prin ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil să fie în următoarea perioadă din ce în ce mai mult creştere pe linia variantei Delta. Acum, măsurile care se iau, toate sunt condiţionate de incidenţă. Adică măsurile care se relaxează, dacă creşte incidenţa din nou, revenim la măsurile care se aplicau pe incidenţe", a afirmat Arafat.

Întrebat dacă România poate evita valul 4 al pandemiei, Arafat a eplicat că "România nu trăieşte într-o bulă de sticlă - călătorim, ne mișcăm", astfel că nimeni nu poate spune că putem evita noi infectări cu totul.

"Nu pot spune acest lucru, nimeni nu poate spune că putem evita cu totul, adică să nu apară nimic, mai ales că România nu trăieşte într-o bulă de sticlă. Călătorim, ne mişcăm, este mobilitate şi spre România şi dinspre România în alte părţi şi mai ales în perioade de concedii. Să spunem că vom evita 100% şi vom rămâne în situaţia actuală, care este foarte favorabilă, nu cred că cineva poate garanta acest lucru. Însă să putem să avem o situaţie controlabilă, mai ales prin creşterea numărului celor care au imunitate şi sunt vaccinaţi, asta da, este posibil".

Șeful DSU a subliniat că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru prevenirea unui impact grav al unui val cu tulpina Delta. 

"Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru cel puţin a evita un impact grav al infectării şi acest lucru se vede în alte ţări unde, chiar dacă a crescut numărul cazurilor acolo semnificativ, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca înaintea vaccinării şi cei vaccinaţi care fac variante noi sunt mult mai puţini decât cei care nu sunt vaccinaţi. Rămâne recomandarea că vaccinarea este soluţia pentru a evita un val patru grav şi, normal, nimeni nu poate să garanteze care va fi mersul lucrurilor în următoarea perioadă, este posibil să fie o creştere, este posibil să fie o creştere contralabilă cum a fost până acum, totul depinde şi de noi, şi de respectarea regulilor minime de sănătate", a mai explicat Raed Arafat. 

Comenteaza