Arafat: Putem ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează

Arafat: Putem ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează
| Foto: Mediafax-foto-Alexandru-Dobre

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență atrage din nou atenţia asupra presiunii pe care pandemia o pune asupra sistemului medical, în special pe secţiile de terapie intensivă. Acesta avertizează că medicii vor trebui să aleagă în curând pacienţii pe care îi vor salva.

Problema majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă, când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează.

„Asta ne sperie cel mai mult (...) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat. 

Şeful DSU a spus că România acum se află la un moment de răscruce, un moment care necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune. Altfel, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave.

Deocamdată, Raed Arafat nu crede că situația este scăpată de sub control, dar dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor exista restricții pe zone, inclusiv carantinare zonală sau a unor localități. Iar starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a explicat Raed Arafat, la Digi24

În România au fost înregistrate ieri un număr record de cazuri noi de COVID-19: 1.454 şi un număr record de decese: 53.

loading...
Comenteaza