Arafat: "Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou"

Arafat: "Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou"
| Foto: protv.ro

Peste 2 săptămâni va fi analizat impactul măsurilor actuale impuse de CNSU, iar la acest moment nu se ia în calcul lockdown-ul, a declarat vineri seara, la Digi24, Raed Arafat. Șeful DSU a precizat, de asemenea, că valul 4 al pandemiei cel mai probabil va mai dura și că săptămâna viitoare vom ști dacă am ajuns pe un platou în privința infectărilor cu Covid-19.

Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou în privința infectărilor, dar "nu se știe" dacă acesta este ultimul val al pandemiei de coronavirus, a spus Raed Arafat.

"Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare.  (...) Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere", a declarat Arafat, la Digi24.

Întrebat dacă valul 4 este ultimul, Raed Arafat a spus că nu se știe.

"Nu se știe. Anglia are o variantă nouă, dar se pare că englezii încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informații, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe și să aibă mutații, cu cât situația este necontrolată, cu atât riscul de apariție de mutații și de variante noi este mai mare. Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% și în România de 30 și ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulți, cu atât apariția de mutații este mai mică", a mai spus Raed Arafat.

Comenteaza