AstraZeneca a depus cererea de autorizare în UE a vaccinului COVID

AstraZeneca a depus cererea de autorizare în UE a vaccinului COVID

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că a primit cererea de autorizare a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford.

„EMA a primit o cerere de autorizare pentru punerea condiţionată pe piață a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford. Evaluarea se va desfășura într-o procedură accelerată”, se arată în comunicatul agenției.

Reprezentanţii EMA au precizat că vor analiza solicitarea companiei britanice prin intermediul unei proceduri accelerate.

O opinie despre o eventuală autorizare condiţionată ar putea fi enunţată pe 29 ianuarie, în timpul unei reuniuni a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA, au precizat reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Autorizarea condiţionată de utilizare pe piaţa europeană permite unui medicament să fie comercializat timp de un an în cele 27 de ţări membre în UE înainte ca toate datele despre eficienţa sa şi efectele sale secundare să fie disponibile.

Dacă va fi aprobat, AstraZeneca/Oxord va deveni al treilea vaccin autorizat de EMA, după cele produse de Pfizer - BioNTech şi Moderna.

Comenteaza